Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаПільгиЯкі пільги належать пенсіонерам за віком: у яких випадках можна скористатися правом...

Які пільги належать пенсіонерам за віком: у яких випадках можна скористатися правом безкоштовного проїзду

Этот материал также доступен на русском языке
Чинне законодавство передбачено низку пільг, якими можуть скористатися пенсіонери за віком. На жаль, ми не завжди знаємо про свої права та наявні можливості. Зокрема, багато питань щодо пільг, пов'язаних із проїздом у транспорті.

Ми вже розповідали про пільги для пенсіонерів за віком

Безоплатний проїзд

Постановою КМУ «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» №354 від 17.05.1993 року (редакція від 28.10.2017), пунктом 1 зазначено, що безплатний проїзд передбачено для пенсіонерів за віком на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену і таксі) та приміських маршрутах.

Право на безплатний проїзд надається за наявності посвідчення встановленого зразка або довідки, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронного квитка, який зареєстрований у зазначеній системі і видається на безоплатній основі.

Щодо проїзду в маршрутних таксі, то тут важливо знати, що тарифи, пільгові категорії пасажирів, які можуть перевозити водії маршруток, визначають місцеві ради. Це повинно бути визначено рішенням місцевого органу виконавчої влади та органу місцевого самоврядування, яке має бути оприлюднено як на сайті ради, так і має бути посилання на нього в транспорті.

Якщо ваше право як пасажира порушено, можете звернутися до міської ради зі скаргою щодо дій перевізника або водія.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні