Вівторок, 2 Липня, 2024
ГоловнаКомуналкаДва рахунки за одну й ту саму послугу: як не залишитися без...

Два рахунки за одну й ту саму послугу: як не залишитися без субсидії?

Этот материал также доступен на русском языке
Через обслуговуючі компанії багато українців ризикують залишитися без субсидій. Як бути у цій ситуації? 

Наш читач Андрій Кругляченко з міста Одеси розповів, що будинок, де він мешкає, передали від однієї обслуговуючої компанії до іншої. І тепер обидві компанії надсилають рахунки і вимагають оплати за послуги. Читач запитує, чи переживати за призначення субсидії у такому разі?

Платимо тим, з ким укладено договір

Статтею 11 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) встановлено, що підставою для виникнення цивільних прав і обов`язків є договір. Згідно зі статтею 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Таким чином, правовою підставою для того, щоб керуюча компанія вам надсилала рахунки, є договір, який ви з нею уклали, на надання комунальних послуг. Фактом згоди з умовами договору щодо надання послуг є підписання вами або заяви-приєднання до умов договору, або безпосереднє підписання даного договору (або протоколу зборів ОСББ), або сплачений рахунок (квитанція) за надання послуг.

Що має бути в документі?

В договорі визначено перелік послуг з управління багатоквартирним будинком, які надаються виконавцем, та їх розмір – він розраховується за квадратний метр загальної площі квартири або нежитлового приміщення. Як правило, в договорі вказано умови і строки надання послуг і, обов’язково, реквізити сторін договору. Якщо у вас укладено договір з однією компанією, а з третіми особами договори не укладалися, ви не зобов’язані іншим компаніям сплачувати рахунки, вони не мають до вас жодного відношення.

Куди звертатися?

Якщо ваш будинок було передано на баланс іншої компанії, а власність компанії є комунальною, ви можете через міську раду дізнатися, чи є з приводу цього рішення сесії, акти прийому-передачі будинків на баланс іншої компанії. Лише коли буде відповідне рішення ради, ви можете сплачувати за послуги іншій компанії. Ви маєте отримати підтвердження того, що вона є правонаступником попередньої компанії.

Стосовно нарахуванні субсидії, то ви повинні надати довідку щодо заборгованості тій компанії, з якою у вас укладено договір.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні