Четвер, 4 Липня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкі пільги належать пенсіонерам за віком: чи входить оплата комунальних послуг до...

Які пільги належать пенсіонерам за віком: чи входить оплата комунальних послуг до цього числа

Этот материал также доступен на русском языке
Чинне законодавство передбачає низку пільг, якими можуть скористатися пенсіонери за віком. Однак ми не завжди знаємо про свої права та наявні можливості.

Ми вже розповідали, що пенсіонери мають пільгу на сплату земельного податку.

Згідно з Порядком*, на отримання пільг з оплати послуг за користування житлом, управління багатоквартирним будинком, комунальних послуг, паливом, скрапленим газом (в межах встановлених норм) мають право пенсіонери, які раніше працювали у сільській місцевості та селищах міського типу:

  • педагогічними працівниками;
  • медичними і фармацевтичними працівниками;
  • у бібліотеках;
  • у сфері захисту рослин;
  • в державних та комунальних закладах культури, закладах освіти сфери культури.

За умови, що вони після виходу на пенсію продовжують проживати у цих населених пунктах і мають не менше трьох років відповідного стажу роботи.

До того ж середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців у розрахунку на одну особу не має перевищувати величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2024 році це 4 240 гривень).

Пільга надається у розмірі 100-відсоткової знижки**. Отримати її може тільки пільговик, на членів родини вона не поширюється.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова Кабміну «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» № 389 від 04.06.2015 р. (редакція від 23.12.2023).

**Наказ Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства культури і туризму України «Про затвердження Порядку забезпечення працівників бюджетних установ (закладів) безплатним користуванням житлом з опаленням і освітленням» № 341/651/619/769 від 13.09.2006 р.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні