П’ятниця, 5 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо насамперед робити, якщо на природі вкусила бджола, павук чи навіть змія...

Що насамперед робити, якщо на природі вкусила бджола, павук чи навіть змія – поради лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Відпочинок на природі або звичайні прогулянки на свіжому повітрі влітку збільшують ризик укусів комах і навіть змій.

Як надати собі або тим, хто поруч, допомогу? Що не можна робити в жодному разі?

Якщо вкусила  комаха

Укуси оси, бджоли, павука або іншої комахи, зазвичай, не залишаються непоміченими. Адже викликають біль, свербіж, набряк. Дискомфорт може самостійно зникнути за кілька днів. Проте є засоби та способи, які зменшать неприємні відчуття.

  • Лікарі радять промити місце укусу водою і прикласти холодний компрес, аби зменшити набряк.
  • Від болю варто прийняти знеболювальне: парацетамол або ібупрофен (за інструкцією відповідно до віку та ваги).
  • Якщо комаха залишила жало, його слід видалити. Але не можна натискати на жало пальцями або пінцетом – так видавите більшу частину отрути.

Найбільша небезпека укусу комах – алергічна реакція. Тому обов’язково слід прийняти антигістамінні (протиалергійні) препарати.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: якщо з’являються проблеми з диханням, набряк губ, обличчя, повік або горла, запаморочення, непритомність, слабкий або прискорений пульс, висип, нудота, блювання або діарея, оперативно викликайте «швидку».

Якщо вкусила змія

В Україні живуть три види отруйних гадюк. Період їхньої активності припадає на квітень-жовтень. Отрута цих гадюк – небезпечна, але переважно не призводить до летальних випадків. Виняток може становити індивідуальна реакція та хронічні захворювання людини. Особливо небезпечними є укуси для дітей, літніх людей та людей зі схильністю до алергічних реакцій.

Якщо вкусила змія, потрібно забезпечити постраждалому спокій і мінімізувати його рухи. Знерухомлення вкушеної частини тіла дозволить сповільнити поширення отрути, якщо змія отруйна. Постраждалому слід давати багато чистої води і терміново викликати «швидку» або транспортувати до медичного закладу.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ: у жодному разі не можна самостійно намагатися висмоктати отруту. Заборонено також накладати на рану джгут.

Світлана Шевчук за матеріалами МОЗ

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні