Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'я5 ознак того, що вам час до офтальмолога

5 ознак того, що вам час до офтальмолога

Этот материал также доступен на русском языке
Люди часто наражають свої очі на шкідливий вплив навколишнього середовища, перевтомлюють їх довгим читанням, роботою за комп'ютером або смартфоном. Все це згубно позначається на зорі. Однак не завжди зрозуміло, чи потрібно звертатися за допомогою до лікаря чи достатньо відпочити.

Розглянемо п’ять ключових ознак, які свідчать про необхідність відвідування офтальмолога.

Відчуття піску в очах

Якщо у вас швидко втомлюються органи зору при читанні, роботі перед монітором або керуванні, ви відчуваєте печіння, різі або відчуття «піску» в них, симптоми вказують на синдром сухого ока, комп’ютерний зоровий синдром або кон’юнктивіт. Офтальмолог призначить лікувальні краплі, випише спеціальні окуляри та дасть поради щодо організації роботи перед екраном.

Нечіткість зору

Якщо ви стали гірше бачити вдалину або поблизу, предмети здаються розпливчастими або спотвореними – це вірна ознака короткозорості, далекозорості чи астигматизму. Часті головні болі, особливо в області чола і скронь, які посилюються при читанні або зоровому навантаженні, – ще один симптом, що означає, що час сходити до окуліста.

На прийомі лікар:

  • перевірить гостроту зору;
  • виміряє внутрішньоочний тиск;
  • оцінить стан зорового нерва та внутрішньої поверхні яблука;
  • оглядає оптичні структури очей за допомогою офтальмоскопа або щілинної лампи.

Можливо, вам знадобляться окуляри або контактні лінзи. Офтальмолог випише на них рецепт, і тоді наступним місцем для візиту стане оптика. Консультанти запропонують вам широкий асортимент окулярів, лінз та оправ.

Зміни у полі зору

Якщо ви помітили, що периферичний зір погіршився, з’явилися темні або плаваючі плями перед очима, це може бути симптомом глаукоми або відшарування сітківки. Грізна ознака – «тунельний» синдром: поле зору виглядає так, ніби ви дивитеся через трубу. Ігнорування таких сигналів може призвести до незворотних наслідків, аж до сліпоти.

Чутливість до світла

Якщо вас почало дратувати яскраве світло, з’являються відблиски, затуманювання або райдужні ореоли навколо лампочок і ліхтарів – ці симптоми можуть бути ознакою захворювань кришталика, рогівки, сітківки або інших відділів очного яблука.

Роздвоєння предметів

Диплопія (роздвоєння зору) виникає з різних причин: від банальної перевтоми до серйозних патологій очей. Якщо предмети, що оточують, здаються вам подвоєними, це привід негайно записатися на прийом до фахівця.

Якщо вас турбує хоча б одна з перелічених вище ознак, обов’язково зверніться до офтальмолога. Чим раніше виявиться проблема, тим легше її усунути.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні