Неділя, 7 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк зберегти зір і не допустити глаукому: що провокує її розвиток

Як зберегти зір і не допустити глаукому: що провокує її розвиток

Этот материал также доступен на русском языке
Головні фактори ризику - підвищений внутрішньоочний тиск, спадкова схильність, вік.

Запитання читачки:

У батька (йому 74 роки) виявили глаукому на лівому оці. Лікар говорить, що її розвиток швидше за все підштовхнув цукровий діабет. Що ще може спричинити глаукому?

Відповідає офтальмолог Оксана Вітовська:

– Відразу скажу, що при діабеті розвивається дуже тяжка форма глаукоми: «неправильні» судини починають з’являтися в місцях відтоку рідини. Лікувати таку форму захворювання важко, але недугу можна запобігти, якщо стабілізувати рівень глюкози в крові, вчасно провести лазерне втручання.

Також глаукома може виникнути після перенесених запальних захворювань в оці й травм. Більше схильні до ризику і люди з короткозорістю. У них очне яблуко подовжується, погіршується еластичність тканин, а разом із нею зменшується опір до підвищення тиску. Сполучна тканина прогинається, тому волокна зорового нерва швидше защемляються.

Глаукома більше загрожує людям, які страждають на судинну патологію: гіпертонічну хворобу, гіпотонію. Останні найчастіше піддаються розвитку глаукоми псевдонормального тиску. Його рівень начебто не підвищений, але оскільки порушено регуляцію в судинному диску зорового нерва, то виникають характерні зміни.

Головні фактори ризику – підвищений внутрішньоочний тиск, спадкова схильність, вік. Після 45 років ймовірність виникнення глаукоми кожні десять років збільшується у рази. Тому не втомлююсь повторювати всім пацієнтам: не забувайте регулярно відвідувати офтальмолога. Людям із груп ризику слід робити це щороку, починаючи з 40 років. Іншим – після 45 років раз на три роки.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні