П’ятниця, 20 Вересня, 2024
ГоловнаЗдоров'яБотулізм: як убезпечити себе та не отруїтися домашніми консервами

Ботулізм: як убезпечити себе та не отруїтися домашніми консервами

Этот материал также доступен на русском языке
Ботулізм вважається вкрай небезпечним захворюванням, яке закінчується смертельним наслідком, при підозрі на захворювання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.

Питання читачки:

– Зазвичай закриваю на зиму багато овочів, закочую гриби. Як не захворіти на ботулізм, адже кажуть, що консервовані гриби найбільш небезпечні?

Інфекціоніст Юрій Жигарьов:

– Спори ботулізму, потрапивши з продуктами у герметично загорнуту банку, почнуть там проростати, а бактерії – виділяти токсин. У природі спори перебувають у ґрунті, тому важливо ретельно мити овочі, зелень, фрукти.

Зрозуміло, що вимити помідори або огірки простіше, ніж гриби, на яких налипли частинки ґрунту. Також бактеріям не «до смаку» дуже кисле та солене середовище. Вони гинуть, якщо господарка кладе в банки багато оцту, солі. Але багато жінок, намагаючись зберегти натуральний смак грибів, додають мінімум солі та кислоти.

Тому будь-яку консервацію перед вживанням краще прогріти.

Більшість білків (а токсин має білкову структуру) починають руйнуватися при температурі вищій за людське тіло (тому на градуснику крайній показник – 42 градуси). Якщо прогріти їжу хоча б до 50-60 градусів, а краще більше, до появи бульбашок, це не тільки зруйнує токсин, але і вб’є живі бацили.

Адже при ботулізмі пацієнту призначають антибіотики, згубні для бактерій, що потрапили до кишечника, де вони далі шкодять.

– Чи може людина, яка перенесла ботулізм, захворіти знову?

– На жаль, так. Після хвороби імунітет не виробляється. Тому потрібно дуже уважно ставитися до того, що ви їсте.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні