Згодом із овочевого доповнення до м’яса або риби салати стали самостійною стравою і кожен із них має свою історію. Ось лише деякі з них.
Чому салат «Цезар» отримав таке гучне ім’я
До знаменитого римлянина Гая Юлія Цезаря ця страва не має жодного відношення. Її автором став італійський американець Цезар Кардіні, який у 1920-х роках володів рестораном у Мексиці.
У День незалежності США 4 липня 1924 року в ресторані було так багато відвідувачів, що надвечір холодильники спорожніли. Проте перед самим закриттям у ресторан забрели Чарлі Чаплін та Мері Пікфорд, які приїжджали оглядати місце зйомок. Власник з переляку вигріб із холодильника залишок їжі і приготував салат, який зірки гідно оцінили. З того часу салат називають на згадку про його автора – «Цезар».
ІНГРЕДІЄНТИ
листя салату – 200 грамів, варене куряче філе – 2 штуки, натертий сир – чверть склянки, чебрець та орегано – по 0,5 чайної ложки, сіль, перець.
Для крутонів: білий хліб – 3-4 скибочки, рослинна (оливкова) олія – 3 столові ложки, часник – 3 зубчики, сіль, перець.
Для соусу: лимонний сік – 2 столові ложки, діжонська гірчиця – 1,5 столової ложки, часник – 3 зубчики, олія оливкова – ¾ склянки.
ПРИГОТУВАННЯ
- Змішати гірчицю, часник і лимонний сік у блендері, одночасно вливаючи тонкою цівкою оливкову олію.
- На сковороді в олії швидко обсмажити спеції та подрібнений часник.
- Хліб, нарізаний кубиками, обсмажити, потім підсушити в духовці протягом 15 хвилин
- Салатницю змастити олією та часником. Скласти в неї куряче філе, нарізане соломкою, і листя салату, яке також можна крупно нарізати.
- Посипати тертим сиром і заправити лимонним соком з гірчицею та часником.