Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяРадониця від слова «радість» – адже свято Великодня триває

Радониця від слова «радість» – адже свято Великодня триває

Этот материал также доступен на русском языке
Для посещения кладбища Церковь назначает специальный день – Радоницу (от слова «радость» – ведь праздник Пасхи продолжается), и этот праздник совершается во вторник после Пасхальной недели.

Зазвичай у цей день після вечірнього богослужіння або після Літургії відбувається повна панахида, до якої включаються і великодні піснеспіви. Віруючі відвідують цвинтар, щоб помолитися за померлих.

За свідченням святителя Іоанна Златоуста (IV ст.), це свято відзначалося на християнських цвинтарях вже у давнину. Особливе місце Радониці – відразу після Світлого Великоднього тижня – ніби зобов’язує християн не заглиблюватися у переживання з приводу смерті близьких, а, навпаки, радіти їх народженню в інше життя – вічне життя.

Перемога над смертю, здобута смертю і воскресінням Христа, витісняє сум по тимчасовій розлуці з рідними, і тому ми з вірою, надією і пасхальною впевненістю стоїмо біля труни померлих.

Як ставитися до могили православного християнина?

Могила – це місце майбутнього воскресіння, і тому необхідно утримувати її в чистоті та порядку. Хрест на могилі – мовчазний проповідник блаженного безсмертя і воскресіння. Заритий у землю і піднесений до неба, він знаменує віру християн у те, що тіло померлого перебуває тут, в землі, а душа – на небі, що під хрестом приховано насіння, яке зростає для життя вічного у Божому Царстві.

Хрест на могилі ставлять біля ніг покійного так, щоб Розп’яття було звернене до обличчя покійного. Треба особливо стежити, щоб хрест на могилі не покосився, завжди був пофарбований, чистий і доглянутий. Простий скромний хрест з металу або дерева більш притаманний могилі православного християнина, ніж дорогі монументи і надгробки з граніту і мармуру.

Як поводитися на цвинтарі

Прийшовши на цвинтар, треба запалити свічку, здійснити літію (це слово буквально означає посилене моління). Для здійснення чину літії при поминанні померлих треба запросити священика. Існує і коротший чин, який може здійснити мирянин – «Чин літії, що здійснюється мирянином вдома і на цвинтарі».

За бажанням можна прочитати акафіст про упокій померлих.

Потім упорядкувати могилу або просто помовчати, згадати покійного. Не потрібно їсти чи пити на цвинтарі, особливо неприпустимо лити горілку в могильний пагорб – цим ображається пам’ять покійного. Звичай залишати на могилі чарку горілки і шматок хліба «для покійного» є пережитком язичництва і не має дотримуватися у православних сім’ях. Не треба залишати на могилі їжу, краще віддати її жебраку або голодному.

ДО ВІДОМА. Радониця у 2024 році – 14 травня.

За матеріалами православної преси

Для відвідування цвинтаря Церква призначає спеціальний день – Радоницю (від слова «радість» – адже свято Великодня триває), і це свято відбувається у вівторок після Великоднього тижня.  Як правильно поминати померлих на Радоницю?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні