Статті

Збережіть гармонію: 7 антистресових дієтичних добавок

Вітаміни (https://eva.ua/ua/12739-12748/vitaminy/) та рослинні екстракти підтримують тіло в тонусі, сприяють гарному сну та відпочинку. Які саме добавки можуть бути корисними для подолання стресу, розглянемо в цій статті.

Магній

Магній відіграє важливу роль у багатьох процесах організму, зокрема в роботі м’язів і нервів, виробленні енергії та підтриманні нормального артеріального тиску. Магній допомагає регулювати передачу нервових імпульсів, що може зменшити симптоми тривоги, дратівливості та безсоння. Він зменшує м’язову напругу, а його дефіцит може призвести до судом. Компонент допомагає регулювати рівень гормонів стресу, таких як кортизол. Це може допомогти організму краще впоратися зі стресовими ситуаціями.

Омега-3

Хронічний стрес може призвести до запалення в організмі, яке пошкоджує клітини та сприяє розвитку захворювань. Омега-3 жирні кислоти допомагають зменшити запалення, що позитивно впливає загальний стан здоров’я та зменшує напругу. Дефіцит поліненасичених жирних кислот може бути пов’язаний з депресією та тривогою. Додавання омега-3 в раціон поліпшує настрій і зменшує симптоми цих станів, підвищує стійкість до стресу. Омега-3 жирні кислоти містяться в рибі, такій як лосось, скумбрія, оселедець і сардини, лляному насінні, волоських горіхах і насінні чіа.

Вітаміни групи B

Вітаміни групи B — це група з восьми життєво важливих вітамінів, які підтримують роботу нервової системи, вироблення енергії та обмін речовин. Дефіцит цих компонентів може призвести до збільшеної втомлюваності, дратівливості, депресії та проблем із концентрацією уваги.

Вітамін B6 зменшує рівень кортизолу, він необхідний для вироблення нейротрансмітерів, таких як серотонін і дофамін, які відіграють важливу роль у регуляції настрою та сну. Дефіцит вітаміну може призвести до тривоги, депресії та безсоння. Вітамін B1 (тіамін) життєво важливий для виробництва енергії та здоров’я нервової системи, допомагає організму подолати стрес, регулюючи рівень кортизолу. Вітамін B2 (рибофлавін) захищає клітини від пошкодження вільними радикалами, які можуть вивільнятися під час стресу. Вітамін B3 (ніацин) підтримує стан шкіри, нервів і травної системи. Регулює рівень цукру в крові, який може коливатися під час стресу. Вітамін B5 (пантотенова кислота) покращує стійкість до нього.

Ашваганда

Цю рослину використовують в аюрведичній медицині протягом століть для зменшення стресу та тривоги. Ашваганда також може допомогти покращити сон і когнітивні функції. Вона може допомогти знизити рівень стресу, та покращити якість сну, стимулювати імунну систему та допомогти організму боротися з інфекціями. Вона сприяє збільшенню рівня ГАМК. Це нейротрансмітер, який забезпечує відчуття спокою та розслаблення.

Родіола рожева

Ця рослина відома своєю здатністю підвищувати стійкість організму до стресу. Родіола рожева також може допомогти покращити фізичну працездатність і когнітивні функції.

Лаванда

Це запашна квітуча рослина, яка протягом століть використовується в медицині та ароматерапії. Її квіти та листя містять ефірні олії, які надають їй характерний аромат і багато корисних властивостей. Аромат лаванди активує рецептори в носі, які посилають сигнали до лімбічної системи мозку, яка регулює емоції. Це може призвести до зниження рівня кортизолу, гормону стресу, та покращення настрою. Лаванда надає розслаблювальну дію, яка може допомогти зменшити фізичну напругу та відчуття тривоги. Рослина може допомогти покращити якість сну, що може призвести до зменшення втоми та дратівливості.

Квіти ромашки

Ця рослина також має заспокійливий ефект, який може допомогти зменшити симптоми стресу та тривоги. Квіти ромашки можна використовувати у вигляді чаю або ароматерапії.

Важливо зазначити, що перед прийомом будь-яких дієтичних добавок слід проконсультуватися з лікарем. Деякі добавки можуть взаємодіяти з ліками або мати інші побічні ефекти.  Окрім вживання дієтичних добавок, існують й інші способи боротьби зі стресом, такі як фізичні вправи, медитація та йога. Здоровий спосіб життя, який включає в себе збалансоване харчування, достатній сон та регулярні фізичні вправи, може допомогти вам зберегти гармонію та душевний спокій.


*на правах реклами

Метки: лекарственные средства стресс

Новое на сайте

  • Статті

Смачні легенди: фруктовий салат вигадали в античні часи

Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.

19/05/2024 09:26
  • Новини

Олександр Усик переміг Ф’юрі і став абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі

Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик переміг…

19/05/2024 08:25
  • Новини

Які свята відзначають 19 травня і що сталося цього дня в історії

Сьогодні неділя, 19 травня 2024 року. 140-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

19/05/2024 07:34
  • Новини

Повітряний, м’який і вологий: найкращий рецепт пирога на всі випадки життя: запасіться склянкою

Від шматочка такого пирога важко відмовитися, він повітряний, ароматний, м'який. З таким пирогом і торта…

19/05/2024 06:32
  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47