Статті

Опіка над інвалідом: які доплати належать тим, хто доглядає хворого пенсіонера

До редакції надійшов лист від Матвійчука Степана, він має інвалідність 1 групи. Читач запитує, які потрібні документи, щоб було призначено компенсацію за сторонній догляд, і чи може Пенсійний фонд відмовити у цій соціальній допомозі.

Як призначають компенсацію?

Постанова КМУ №233 від 20.03.2019 року «Деякі питання державної допомоги окремим категоріям громадян» передбачає, що непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку, щомісячні компенсаційні виплати здійснюються до моменту втрати зазначеною особою такого права або до дати призначення їй іншої виплати, встановленої законодавством.

Постановою КМУ № 859 від 23.09.2020 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» (далі – Постанова №859) визначено Порядок, який встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі – компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі – фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі – соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є особами з інвалідністю I групи.

Кому можуть відмовити?

Згідно з Постановою №859, пункт 2, компенсація не призначається:

1) тим, хто надає соціальні послуги особам, які отримують:

  • соціальні послуги з догляду вдома, паліативного, стаціонарного догляду;

  • виплати на догляд відповідно до Законів України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» (крім осіб з інвалідністю з дитинства I групи);

2) фізичним особам, які надають соціальні послуги та отримують допомогу на догляд відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу»;

3) фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на професійній основі.

***

Таким чином, розглянувши ваші документи, документи піклувальника, органи соціального забезпечення мають підстави для призначення (або непризначення) такого виду компенсації.

І особа, яка доглядає за особою з інвалідністю 1 групи, може обирати вид компенсації відповідно або до Постанови КМУ № 832, або до Постанови КМУ № 859, надавши заяву до органів соціального забезпечення.

Якщо ваше право порушено, ви можете звернутися до адміністративного суду з позовом про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії до того державного органу, який призначає вам компенсацію.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Метки: доплата инвалид уход

Новое на сайте

  • Новини

Як змінюється ситуація на фронтах бойових дій – зведення Генштабу

Протягом минулої доби на фронті російсько-української війни відбулося загалом 110 бойових зіткнень.

19/05/2024 11:50
  • Статті

Як вибрати майстри з ремонту пральних машин

Вибір спеціаліста з ремонту пральних машин – важливе рішення, від якого залежить справність та довговічність…

19/05/2024 11:24
  • Статті

Чому таблетки від тиску треба приймати щодня

Якщо тиск «скаче» - то підвищується, то падає, - ви повинні постійно спостерігатися у лікаря,…

19/05/2024 10:46
  • Статті

Смачні легенди: фруктовий салат вигадали в античні часи

Фруктові салати вперше в історії стали готувати у Стародавньому Римі та Греції.

19/05/2024 09:26
  • Новини

Олександр Усик переміг Ф’юрі і став абсолютним чемпіоном світу у надважкій вазі

Чемпіон світу в надважкій вазі за версіями WBO, WBA, IBO та IBF Олександр Усик переміг…

19/05/2024 08:25
  • Новини

Які свята відзначають 19 травня і що сталося цього дня в історії

Сьогодні неділя, 19 травня 2024 року. 140-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

19/05/2024 07:34