По всій території України її культивують як пряну рослину, часом вона дичавіє.
Для лікарських потреб використовують плоди, рідше – листя і коренеплоди петрушки.
Чим корисна петрушка?
Настої та відвари петрушки посилюють діурез, підвищують тонус гладенької мускулатури матки, кишечника і сечового міхура, збуджують апетит і поліпшують травлення, пригнічують процеси бродіння в кишечнику, розчиняють камені й пісок у сечовивідних шляхах, сприяють виділенню молока у матерів-годувальниць, чинять жовчогінну, спазмолітичну і потогінну дію.
Застосування препаратів петрушки показане і дає добрий терапевтичний ефект при набряках серцевого походження, водянці, нирковокам’яній хворобі, запальних процесах у сечовому міхурі, простатиті, при функціональних порушеннях травлення, диспепсії, метеоризмі, кишкових кольках.
ПРОТИПОКАЗАНО приймати препарати петрушки всередину при нефриті, гострому циститі й подагрі.
Досить широко використовують петрушку і як зовнішній засіб. Свіжим соком лікують дерматити від укусів комах (знеболююча дія), виводять ластовиння і темні пігментні плями. Мазь із плодів застосовують при педикульозі.
Застосування
Внутрішньо
- Настій листя (1 столова ложка сировини на 400 мл окропу, настоюють 2 години) по півсклянки 4 рази на день до їди.
- Настій коренеплодів (1 столова ложка сировини на 400 мл окропу, настоюють 2 години) по півсклянки 4 рази на день до їди.
- Настій плодів (1 чайна ложка сировини на 400 мл окропу, настоюють 2 години) по півсклянки 4 рази на день до їди.
- Свіжий сік рослини по 1 столовій ложці З рази на день до їди.
- Порошок із плодів по 0,5 г 2-3 рази на день за 30 хвилин до їди.
Зовнішньо
- Обмивання свіжім соком.
- Змащування маззю із плодів (1 частина сировини на 4 частини мазевої основи).