Статті

Як молитися вдома, якщо немає можливості потрапити до храму

Нині завдяки просвітницькій місії Православної Церкви, напевно, у світі вже немає такого куточка, де не було б православного храму або хоча б православної громади. Але навіть якщо людина опиняється в умовах віддаленого перебування від православного храму, це зовсім не означає, що їй нема де молитися Богові.

Молитися Богу можна скрізь, адже головна умова молитви – не місце, а стан душі. Храм лише допомагає душі налаштуватися на молитву.

По суті, громадське богослужіння тому і є важливішим, ніж приватна молитва, бо, перебуваючи в Церкві, ми з’єднуємо свою молитву з молитвою всієї громади – і тим самим вона посилюється.

Втім, дбаючи про віруючих людей і розуміючи їхнє прагнення до богослужіння, Церква пропонує їм певну подобу громадського богослужіння (принаймні за складом молитвослів’я).

В одній із богослужбових книг Православної Церкви – Часослові – є так званий Чин обідниці. Обідниця – це таке послідування, яке складається з молитвослів’я та піснеспівів, взятих з Літургії.

Однак у цьому послідуванні немає найголовнішого, що, власне, і робить Літургію Таїнством – освячення Святих Дарів та причастя ними. Через це обідницю можна здійснювати мирянам вдома в тих випадках, коли немає можливості відвідати православний храм і взяти участь у повноцінному богослужінні Літургії.

Але це зовсім не означає, що Літургія може бути замінена будь-яким іншим послідуванням. Долучення Святим Тілу і Крові Господа нашого Ісуса Христа, яке здійснюється лише за Літургією, не можна замінити нічим. Вищого і рятівнішого за це Таїнство немає нічого на світі.

І тому ми повинні намагатися шукати православний храм, щоб хоча б зрідка, наскільки це можливо, відвідувати його і брати участь у тих Таїнствах, які в ньому відбуваються. Адже без Таїнств, насамперед, без найголовнішого з них – Таїнства Євхаристії, в яких отримуємо можливість долучитися до Самого Бога і розділити Його Божественне життя, ми не зможемо успадкувати Блаженну Вічність, обіцяну Господом усім людям, хто любить Його.

За матеріалами православної преси

Метки: молитва храм церква

Новое на сайте

  • Новини

Свята та народні прикмети 22 травня – чому цього дня не можна брати до рук гострі предмети

22 травня в Україні відзначають Міжнародний день біологічної різноманітності. Вшановують пам'ять мученика Василиска. Іменини відзначають…

22/05/2024 06:51
  • Новини

Візьміть молоду капусту та приготуйте цей шедевр: рецепт нової страви, яка вам сподобається

Цим рецептом господині почали ділитися у соцмережах нещодавно. Тому таку страву можна назвати новою. Цей…

22/05/2024 05:31
  • Новини

З чого насправді виготовляють кукурудзяні палички – для багатьох це буде несподіванкою

Кукурудзяні палички – один із улюблених з дитинства десертів і перекусів. Зазвичай це одні з…

21/05/2024 23:31
  • Новини

Збиратимете по відру помідорів з куща: що обов’язково потрібно зробити кожному овочівнику

Томати вирощують майже всі городники, але не всім вдається збирати рекордні врожаї помідорів. А все…

21/05/2024 22:55
  • Новини

Погода в Україні на середу, 22 травня

В Україні 22 травня у погоді не буде суттєвих змін. Увесь час має бути тепло.…

21/05/2024 22:30
  • Новини

​Магнітні бурі на середу, 22 травня

Чи варто очікувати геомагнітних хвилювань цього дня?

21/05/2024 21:37