No menu items!
П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії для українських заробітчан у Польщі

Пенсії для українських заробітчан у Польщі

У зв'язку з останніми подіями, коли багатьом українцям довелось працевлаштовуватись в інших країнах, виникло й чимало нових і досить спірних запитань.

Наприклад, часто виникають питання, пов’язані з зарплатнею чи пенсією. В першому випадку вдала робота в Польщі на lb знайдеться досить швидко, а ось питання пенсій для українських заробітчан вимагає більше уваги.

 

Для початку варто розуміти, що не всі заробітчани можуть отримувати пенсії в інших країнах. Мова і про Польщу, і про інші країни Європи. Проте в окремих випадках пенсії вдасться отримувати, але тоді виникає нове питання, а чи при цьому залишиться пенсія в Україні.

Як було раніше: як українські заробітчани отримували пенсії?

До початку війни в Україні, в Польщі було чимало українських заробітчан. Також багато з них працювали офіційно та сплачували податки. Відтоді й досі українські громадяни, які працюють в Польщі, підпадають під законодавство щодо соціального страхування та пенсій. Тобто занадто багато “плюсів” саме для українців не було.

При цьому в Польщі завжди окремим питанням було страхування. Тобто зазвичай українці, які легально працюють в Польщі, платять внески до польського соціального страхування, що включає пенсійний фонд. Тобто в теорії вони мають пряме відношення до пенсії.

Звідси, ще до війни, українці, що завжди все робили офіційно, мали право на пенсію. У разі дотримання всіх вимог, українці мали шанс отримувати пенсію з Польщі відповідно до польського законодавства. Так було раніше, а потім з’явилися нові умови перебування в Польщі.

Що змінилось в польському законодавстві стосовно пенсій для українців після 2022 року

Останні 2 роки в Польщі опинилась рекордна кількість українців. Багато з них отримали статус тимчасового захисту, що значно повпливало на польське законодавство.

 

Тобто раніше український заробітчанин мав пройти такі етапи в працевлаштуванні:

  1. Для початку потрібно було знайти роботу. Для цього використовували спеціалізовані сайти, як Layboard.com.
  2. Далі за допомогою працедавця варто було оформити дозвіл на роботу, переїхати до Польщі та працювати, згідно з чинним польським законодавством.
  3. Всі інші питання вирішувались по ходу справи, завдяки іншим ресурсам, як https://www.zus.pl.

Не так давно в мережі з’явилося відео українки, що стверджувала начебто пенсію в Польщі можна отримувати після тижня роботи. З цього наче невинного відео почалось чимало обговорень та суперечок.

Саме тому в цій справі потрібно розібратись більш детально. Що стосується законодавства, то між Україною та Польщею є офіційний договір про соціальне страхування. Він стосується поляків та українців, що працюють відповідно в Україні та Польщі.

За цим договором отримання пенсії залежить від стажу, що враховує роботу в Польщі та Україні. Проте цей стаж не означає, що Польща має платити пенсію українцю за роки його роботи на батьківщині.

Загалом, Польща виплачує пенсію тільки за період страхування, коли заробітчанин працював саме в Польщі. Тобто стаж в Україні ніяк не впливає на польську пенсію. Варто також враховувати, що стаж в Польщі впливає на пенсію. Чим менше заробітчанин працював та сплачував податок в Польщі, тим менша і відповідна пенсія.

Що робити, якщо мало стажу в Польщі?

Уряд Польщі зазвичай допомагає українським заробітчанам. Якщо стаж роботи у Польщі невеликий та через страхування пенсія менша за встановлену мінімалку, уряд Польщі таки доплачує українцю. Різниця, якої не вистачає на мінімальну пенсію, виплачується як доплата.

Тобто навіть якщо у заробітчанина недостатньо стажу, він не буде “бідувати”. При цьому розмір польської пенсії ніяк не залежить від розміру української.

Разом з цим, якщо заробітчанин подає документи на пенсію, він має постійно проживати на території Польщі. Саме цей факт буде перевірятись відповідними державними органами.

Крім цього на розмір пенсії впливає чимало й інших факторів. Наприклад:

  • загальний стаж роботи;
  • загальна сума внесків;
  • доходи;
  • наявність майна.

Проте в Польщі до кожного випадку, коли потрібно визначити розмір пенсії та доплат, підходять індивідуально. Саме тому варто не прислухатись до порад в соціальних мережах, а записуватись на консультацію до юриста чи відвідати місцевий пенсійний фонд в Польщі.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні