Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому забороняють спалювати листя: яку небезпеку несуть осінні багаття

Чому забороняють спалювати листя: яку небезпеку несуть осінні багаття

Этот материал также доступен на русском языке
Загорання у дворі може статися внаслідок необережних дій при спалюванні сухої трави, листя. Тож неприпустимо самовільно палити вогнища, це небезпечно для життя та майна - як власного, так і сусідів. Багаття може так розгорітися, що пошкодить домоволодіння і завдасть збитків.

Відповідно до Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій*, спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках забороняється.

Окрім того, на озеленених територіях забороняється:

  • спалювати листя;
  • змітати листя в лотки в період масового листопаду;
  • засипати листями стовбури дерев і чагарники (доцільно їх збирати в купи, не допускаючи рознесення вулицями, прибирати у спеціально відведені місця для компостування або вивозити на звалище).

Раніше ми розповідали, куди подіти опале листя восени: три ідеї для дачі.

Ви повинні знати, що відповідно до наказу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України № 541 від 12.08.2021, випалювання залишків сухої рослинності допускається у наступних випадках: для приготування їжі (у печі, на мангалі або за допомогою іншого обладнання), обігріву оселі (дрова, хмиз, брикети).

За порушення цієї заборони передбачена адміністративна відповідальність — штраф від 3060 гривень до 12 240 гривень.

Таким чином, якщо вам стало відомо, що ваші сусіди запалюють багаття у дворі, одразу викликайте працівників ДСНС або поліції, ви повинні убезпечити себе від виникнення задимлення, пожежі.

Відповідно до ч. 2 ст. 40 ЗУ «Про рослинний світ», відповідальність за порушення законодавства про рослинний світ несуть особи, винні у протиправному знищенні або пошкодженні об`єктів рослинного світу, порушенні вимог охорони умов місцезростання об`єктів рослинного світу.

Тож за необережне поводження з вогнем завжди порушнику доведеться відповідати перед законом.

***

Якщо сталось так, що ваше майно постраждало внаслідок недбальства сусідів, обов’язково звертайтесь до суду. Сусіди зобов’язані вам в повному обсязі відшкодувати збитки.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Наказ Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17.05.2005 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні