П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому людина не може оформити пенсію за віком: до чого чіпляються у...

Чому людина не може оформити пенсію за віком: до чого чіпляються у Пенсійному фонді

Этот материал также доступен на русском языке
Коли настає час оформлення пенсії та звернення до Пенсійного фонду, для деяких людей починаються ходіння по муках. Тим важче це сприймати, якщо людина все життя працювала, накопичила стаж і розраховує на гідні виплати.

До редакції звернувся чоловік на ім’я Сергій, який проживає в Івано-Франківській області. Чоловікові 64 роки, однак він досі не може оформити пенсію за віком. Він поділився власним досвідом ходіння різними інстанціями.

Чому можуть не зарахувати стаж?

Як стало відомо з листа нашого читача, він має близько 25 років стажу. Проте в Пенсійному фонді спочатку нарахували 19 років і обіцяли призначити пенсію в 2022 році при досягненні 63 років. Однак в пенсії знову відмовили, бо цього разу взагалі нарахували лише 13 років стажу. Зі слів Сергія, не зараховують частину стажу, бо, як вважають в Пенсійному фонді, записи в трудовій книжці зроблені з помилками. До того ж не хочуть зараховувати диплом тракториста, бо там начебто також є виправлення. Не зараховують й службу в армії, адже там записи зроблені ручками різного кольору.

«Як записи можуть бути абсолютно однаковими, якщо приймали мене на службу в одному році, а звільнявся я в іншому і вже з іншої частини?» – дивується чоловік.

Взяти уточнюючі довідки про свою роботу чоловік не може, бо архіви знаходяться на тимчасово окупованій території Запорізької області.

«Якщо є помилка в якійсь літері, хіба я в цьому винен? Я ж працював», – обурюється чоловік.

Треба звертатися до суду

Його листи у різні інстанції результату не дали. Звертався він і до Пенсійного фонду, і до Кабінету Міністрів, і навіть до Уповноваженого з прав людини. Звідусіль приходить відмова. Отже, Сергій звернувся до адвоката, який готує позов до суду.

У своєму зверненні до нас пан Сергій по суті нічого не просив. Це, скоріше, крик душі. Втім ми зі свого боку також безсилі у цій ситуації. Можемо лише констатувати, що чоловік робить все правильно. Хіба що оскаржувати відмову в призначенні пенсії треба було ще раніше. Але в цілому алгоритм дій дуже послідовний: спочатку звернення до вищої інстанції, отримання відмови та подальше її оскарження в судовому порядку. В цьому разі суд дійсно залишається останньою інстанцією.

***

Втім, слід розуміти, що особи, які не мають права на пенсію через брак стажу, при досягненні 65 років вже можуть претендувати на державну соціальну допомогу, що призначається замість пенсії. В такому разі головний сенс звернення до юриста полягатиме лише в тому, щоб спробувати повернути частину пенсії за попередні роки. Хоча заборгованість по таких справах Пенсійний фонд виплачує дуже довго, бо грошей на виплати по судових рішеннях в бюджеті немає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні