Статті

Як оформити субсидію, якщо є борги по комунальних платежах

 І як пише читачка, не тому, що не хоче заплатити, а тому, що не вистачає грошей на прожиття. Оскільки має заборгованість, не може оформити субсидію. Як бути?

Коли заборгованість не впливає на призначення субсидії?

Статтею 46 Конституції України встановлено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Відповідно до постанови №848*, є винятки, коли заборгованість не впливає на призначення субсидії: за наявності заборгованості за послугу з постачання та розподілу природного газу і коли Мінсоцполітики не забезпечило фінансування житлових субсидій громадянам.

Які документи знадобляться?

Таким чином, ви можете звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання для оформлення субсидії. Можете попередньо проконсультувалися з фахівцем Пенсійного фонду в телефонному режимі.

Відповідно до пункту 43 постанови №848, для призначення житлової субсидії громадянин подає:

  • паспорт;
  • заяву;
  • декларацію про доходи (також можуть знадобитися довідки про доходи – у разі зазначення в декларації доходів, інформація про які відсутня у ДПС, Пенсійному фонді України, фондах соціального страхування. У разі неможливості підтвердити такі доходи довідкою до декларації додається письмове пояснення із зазначенням їх розміру);
  • копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг (у разі наявності);
  • договір наймання (оренди) житла (у разі наявності);
  • рішення суду (в разі наявності).

Як правило, потрібно до цих документів надати довідку з банку про поточний рахунок, на який вам переказуватимуть кошти субсидії.

Бажано взяти усі особисті рахунки підприємств, які надають вам комунальні послуги, і довідки про наявність (відсутність) заборгованості.

Зверніть увагу, якщо вам буде призначено субсидію, це накладає на вас обов’язок щомісячно сплачувати вартість фактично спожитої послуги з урахуванням розміру призначеної субсидії.

Складаємо договір про розстрочення заборгованості

Щодо поточної заборгованості за розподіл газу, ви можете звернутися з заявою на те підприємство, що надає вам послуги, додавши довідку про доходи (можете її взяти в Пенсійному фонді), надати лікарняні виписки і попросити в заяві про реструктуризацію (розстрочення) заборгованості, щоб підприємство розрахувало вам реальну суму, яку ви можете сплатити.

Якщо у вас є борги з інших комунальних послуг і вам відмовляють у субсидії, важливо на інших підприємствах також оформити договір про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг. І вже тоді подаватися на отримання субсидії.

При оформленні субсидії можете надати документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

***

Якщо ви вважаєте, що ваше право порушено, можете звернутися до центрів безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, щоб вам допомогли звернутися до суду з метою забезпечення ефективного захисту ваших порушених прав. Таким чином, ви можете оскаржити в суді рішення Пенсійного фонду про відмову у призначенні вам житлової субсидії.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

*Постанова «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» № 848 від 21 жовтня 1995 року (редакція від 21.07.2023).

Метки: задолженность коммунальные платежи субсидия

Новое на сайте

  • Статті

Вибираємо газовий котел для дому

Перш ніж вирушити за покупкою газового котла, необхідно зрозуміти, який саме опалювальний прилад вам потрібен.…

19/09/2024 01:02
  • Новини

Сильний нагар і застарілий жир тепер не проблема – як господині відмивають духовку без хімії

Варто кілька разів відкласти миття духової шафи після приготування їжі, і краплі жиру та бруду…

18/09/2024 23:24
  • Новини

Встигніть зробити це в саду відразу ж після опадання листя – і ваші плодові дерева не хворітимуть

Досі багато садівників сперечаються на тему: чи потрібно проводити побілку дерев і що це дає.…

18/09/2024 22:53
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 19 вересня

19 вересня очікується невеликий дощ на Одещині, на решті території країни без опадів.

18/09/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 19 вересня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

18/09/2024 21:32
  • Статті

Не можете заснути, тому що ноги сіпаються і кудись “біжать” – поради невролога, як із цим впоратися

Чому «крутить» ноги ночами і які заходи допоможуть позбутися цього синдрому, розповіла невролог вищої категорії…

18/09/2024 20:44