No menu items!
П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДачаАгротканина та агроволокно: в чому різниця та який матеріал обрати*

Агротканина та агроволокно: в чому різниця та який матеріал обрати*

Сьогодні неможливо уявити собі роботу на городі чи на дачі без використання спеціальних сільськогосподарських інструментів, які допомагають отримати гарний врожай та захистити рослини від шкідників. Одним з таки інструментів є використання геотекстилю. Який він буває та в чому різниця?

Навіщо потрібен геотекстиль

Покривні матеріали для саду та городу, або як їх ще називають геотекстиль, дуже часто використовуються у присадибному господарюванні. Цей матеріал виконує дві важливі функції:

  1. Допомагає циркуляції повітря в ґрунті, завдяки чому коріння гарно проростає і рослина почуває себе комфортно.
  2. Зберігає вологу в ґрунті. Таким чином навіть у найзасушливіші періоди рослини мають живлення.

Також за допомогою геотекстилю можна:

  • розділити ґрунти. Наприклад, відділити агроматеріалом суглинок від чорнозему;
  • зміцнити ґрунт та використовувати у ландшафтному дизайні;
  • уберегти рослини від шкідників та перепадів температури.

У яких випадках використовувати агротканину

Існує два основних види геотекстилю: агроволокно та агротканина. Обидва покривні матеріали підтримують циркуляцію повітря в ґрунті та зберігають вологу, але кожен з них має свою індивідуальну специфіку та функціональні особливості.

Агротканина — це тканий матеріал, що складається з поліпропіленових волокон. Вона виглядає як полотно із щільної сітки. Агротканиною не можна накривати рослини зверху, тому що вона має високу щільність. Її можна використовувати як матеріал для  мульчування. Також для обгортання кущів та дерев під час сильних морозів. Використовуючи агротканину, нема потреби прополювати бур’ян та обробляти гербіцидами для його знищення. Поливати рослини можна у звичному режимі, тому що тканина добре пропускає воду. Якщо дотримуватись основних правил користування, то агротканина прослужить не один рік.
Коли треба віддати перевагу агроволокну

Агроволокно відрізняться від агротканини своєю будовою, а отже виконує й інші функції. Волокно — нетканий матеріал, виготовлений із поліпропілену. До його складу додається УФ-стабілізатор. Це захищає матеріал від згубної дії сонця та низьких температур взимку. Агроволокно випускається білого, чорного та чорно-білого кольорів. Це не просто фарбування тканини. Кожен вид має свої особливості. Полотно білого кольору рекомендується використовувати для покриття грядок з метою захисту їх від легких заморозків навесні та задля створення сприятливого для рослин мікроклімату. Чорне агроволокно використовується з метою мульчування насаджень. Завдяки чорній фарбі, тканина має пористу структуру, яка забезпечує затримку вологи та відмінну циркуляцію повітря. При використанні чорно-білого агроволокна головне його правильно вистелити на грядки. Воно укладається чорною тканиною вниз, а білою — вверх. Зовнішній білий колір відображає сонячні промені, таким чином захищає кореневу систему рослини від перегріву у спекотні дні. А чорна частина відмінно мульчує грядки.


*на правах реклами

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні