Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЛікування дарами природи: чим корисна рутка лікарська

Лікування дарами природи: чим корисна рутка лікарська

Этот материал также доступен на русском языке
Природа щедро обдарувала людину всім для життя, для харчування. Подбала вона про нього і на випадок хвороби: майже кожна травинка несе в собі цілющі сили. Народні лікарі знають таємниці лікарських рослин, і часто вилікування від тяжких недуг ми в невіданні топчемо ногами, ось як непомітну рутку.

Рутка лікарська (дика рута, димниця, дымянка лікарська) – однорічна трав’яниста гола сизувато-зелена рослина родини руткових. Цвіте з квітня до вересня. Росте по всій території України як бур’ян на полях та городах, на засмічених місцях.

Чим корисна рутка лікарська?

Рутка лікарська має жовчогінні й спазмолітичні властивості, впливає на організм загальнотонізуюче (підвищує апетит, поліпшує процеси травлення, збільшуючи секрецію травних залоз і поліпшуючи всмоктування та обмін речовин).

Рутку вживають всередину при жовчнокам’яній хворобі та інших захворюваннях печінки й жовчного міхура, при гіпоацидних гастритах, спастичних колітах, геморої, різних хронічних шкірних захворюваннях, як потогінний, сечогінний і вітрогінний засоби.

Є вказівки про ефективне застосування рутки при іпохондрії та істерії.

Свіжовичавленим соком лікують лишаї, різні висипи на тілі, коросту.

Побічних явищ при лікуванні руткою лікарською не встановлено, проте існує думка, що її діючі речовини здатні до кумуляції.

Застосування рутки

Внутрішньо

  • Настій трави (2 чайні ложки сировини на 200 мл окропу) по 2 столові ложки 3-4 рази на день перед їдою як жовчогінний засіб;
  • настій трави (1 столова ложка сировини на 200 мл окропу) по 1 столовій ложці 3-4 рази на день перед їдою для збудження апетиту і поліпшення діяльності шлунково-кишкового тракту;
  • настій столової ложки суміші (порівну) трави рутки лікарської і чистотілу звичайного, листя м’яти перцевої і бобівника трилистого, коріння копитняка європейського і кульбаби лікарської на склянку окропу, п’ють по 2 столові ложки З-4 рази на день перед їдою як жовчогінний засіб;
  • настій: 2 чайні ложки трави рутки лікарської настоюють 8 годин на 400 мл холодної кип’яченої води, проціджують і випивають рівними порціями протягом дня при геморої;
  • свіжовичавлений сік у поєднанні з пивом або сироваткою (на 1 склянку пива або сироватки беруть 1-2 ложки соку) вживають по півсклянки 2-3 рази на день як кровоспинний і загальнозміцнюючий засіб.

Як заготувати рутку лікарську?

У народній медицині використовують траву рутки лікарської. Збирають її під час цвітіння рослини, зрізуючи всю надземну частину.

Сушити траву треба відразу після збирання у затінку на вільному повітрі або в приміщенні, яке добре провітрюється. Зберігають у сухому приміщенні.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні