Статті

Білий чи чорний – який виноград корисніший?

Виноградна лози – трохи історичних фактів

Виноград – це плід виноградної лози, рослини, відомої людству з найдавніших часів. Найдавніші сліди виробництва вина датуються приблизно 7000 до н.е.. Перші свідчення організованого виноградарства були виявлені у шумерів і єгиптян.

Коли винна культура досягла Греції, вино стало атрибутом богів. Звідти його перейняли римляни, які поширили вирощування винограду на інші регіони Старого континенту. Хоча спочатку вино було напоєм еліти, у Римі воно було настільки поширене і демократично, що його зазвичай подавали навіть рабам.

Який виноград їсти – білий чи чорний?

У наших магазинах ми зазвичай купуємо виноград, так званий білий і червоний та рожевий. Однак плоди виноградної лози набувають більш різноманітної гами кольорів: від світло-зеленого, рожевого, бурштинового, темно-червоного, фіолетового, темно-синього до чорного. Тому буде точніше, якщо ми почнемо говорити про світлий або темний виноград.

З іншого боку, питання, поставлене в підзаголовку, можна без вагань поставити і щодо вина. Ніхто не довго роздумуватиме над відповіддю: червоне вино набагато корисніше білого завдяки поліфенолам, отриманим з темної шкірки винограду, які мають виключно позитивні властивості для здоров’я людини.

Виноград вбиває ракові клітини

Своїми протираковими властивостями виноград зобов’язаний флавоноїдам, які містяться у виноградних кісточках, шкірці та стеблах, а також вітамінам С та А. Флавоноїди, а також вітаміни С та А є природними антиоксидантами, що очищають організм від вільних радикалів. відповідальний розвиток пухлинних захворювань.

Згідно з дослідженнями, проведеними на даний момент вченими, екстракт виноградних кісточок ефективно знищує ракові клітини в організмі, у тому числі рак шкіри, рак молочної залози у жінок, кишківника, легень, шлунка, простати.

Що кажуть дієтологи

Дієтологи радять з’їдати по одному грону винограду на день, щоб зміцнити свій імунітет і запастися вітамінами перед настанням зими. Але якщо немає протипоказань, наприклад, цукрового діабету.

Найкорисніший виноград – темний, до того ж він має солодко-кислий смак і безліч кісточок. Саме в таких ягодах міститься максимальний обсяг найціннішого для здоров’я інгредієнта – протиокислювального поліфенолу – ресвератролу. Найбільше його у виноградній шкірці та кісточках, тому кориснішим є вживання чорного винограду цілком. Він незамінний у профілактиці хвороб серця, Альцгеймера.

Метки: виноград

Новое на сайте

  • Новини

Споживачам дали п’ять днів, інакше платіжки за газ зростуть: що треба зробити

Споживачам газу потрібно звернутися до постачальників блакитного палива, щоб не переплачувати.

31/10/2025 21:07
  • Статті

Навчання шахів: чому діти полюбляють гру, що розвиває розум

Шахи — це більше, ніж просто гра. Це подорож у світ логіки, терпіння й маленьких…

31/10/2025 20:55
  • Новини

Пенсіонерів попередили про блокування банківських рахунків: кого і за що каратимуть

Частина українських пенсіонерів можуть втратити доступ до власних банківських рахунків. Усе через новий законопроєкт.

31/10/2025 20:17
  • Новини

В Україні змінять умови підвищення пенсій: кого це торкнеться

Парламент доручив уряду розробити зміни до механізму індексації пенсій. З чим це пов'язано.

31/10/2025 19:15
  • Статті

Як підготуватися до прийому у гінеколога, щоб не витрачати час і не нервувати

Буває, готуєшся до прийому у гінеколога, намагаєшся продумати питання, плануєш всю розмову, але настає візит…

31/10/2025 18:55
  • Новини

Військових квитків більше не буде: в Україні запроваджують важливі зміни

З 1 листопада в Україні починають заміняти чинні військові квитки та посвідчення, які матимуть розширені…

31/10/2025 17:10