Статті

Білий чи чорний – який виноград корисніший?

Виноградна лози – трохи історичних фактів

Виноград – це плід виноградної лози, рослини, відомої людству з найдавніших часів. Найдавніші сліди виробництва вина датуються приблизно 7000 до н.е.. Перші свідчення організованого виноградарства були виявлені у шумерів і єгиптян.

Коли винна культура досягла Греції, вино стало атрибутом богів. Звідти його перейняли римляни, які поширили вирощування винограду на інші регіони Старого континенту. Хоча спочатку вино було напоєм еліти, у Римі воно було настільки поширене і демократично, що його зазвичай подавали навіть рабам.

Який виноград їсти – білий чи чорний?

У наших магазинах ми зазвичай купуємо виноград, так званий білий і червоний та рожевий. Однак плоди виноградної лози набувають більш різноманітної гами кольорів: від світло-зеленого, рожевого, бурштинового, темно-червоного, фіолетового, темно-синього до чорного. Тому буде точніше, якщо ми почнемо говорити про світлий або темний виноград.

З іншого боку, питання, поставлене в підзаголовку, можна без вагань поставити і щодо вина. Ніхто не довго роздумуватиме над відповіддю: червоне вино набагато корисніше білого завдяки поліфенолам, отриманим з темної шкірки винограду, які мають виключно позитивні властивості для здоров’я людини.

Виноград вбиває ракові клітини

Своїми протираковими властивостями виноград зобов’язаний флавоноїдам, які містяться у виноградних кісточках, шкірці та стеблах, а також вітамінам С та А. Флавоноїди, а також вітаміни С та А є природними антиоксидантами, що очищають організм від вільних радикалів. відповідальний розвиток пухлинних захворювань.

Згідно з дослідженнями, проведеними на даний момент вченими, екстракт виноградних кісточок ефективно знищує ракові клітини в організмі, у тому числі рак шкіри, рак молочної залози у жінок, кишківника, легень, шлунка, простати.

Що кажуть дієтологи

Дієтологи радять з’їдати по одному грону винограду на день, щоб зміцнити свій імунітет і запастися вітамінами перед настанням зими. Але якщо немає протипоказань, наприклад, цукрового діабету.

Найкорисніший виноград – темний, до того ж він має солодко-кислий смак і безліч кісточок. Саме в таких ягодах міститься максимальний обсяг найціннішого для здоров’я інгредієнта – протиокислювального поліфенолу – ресвератролу. Найбільше його у виноградній шкірці та кісточках, тому кориснішим є вживання чорного винограду цілком. Він незамінний у профілактиці хвороб серця, Альцгеймера.

Метки: виноград

Новое на сайте

  • Новини

Пенсії не нараховуватимуть, якщо не виконати ці вимоги: Пенсійний фонд зробив важливе попередження

Частина українців можуть залишитися без пенсій. Які вимоги потрібно обов'язково виконати, щоб отримувати пенсійні виплати.

21/05/2025 07:55
  • Новини

Свята та народні прикмети 21 травня – чому сьогодні не можна носити чорний одяг

21 травня в Україні відзначають Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку, Міжнародний…

21/05/2025 06:37
  • Новини

Пенсія на мінімалці: скільки заплатять за 35 років стажу – рахуємо за формулою Пенсійного фонду

Статистика свідчить, що середня українська пенсія становить третину середньої зарплати. Скільки ж пенсії нарахують при…

21/05/2025 05:25
  • Новини

Погода в Україні на середу, 21 травня

Погода в Україні на середу, 21 травня у східних областях, місцями у центральних, західних, південних…

20/05/2025 22:23
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 21 травня 2025 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня: як поводитися метеозалежним.

20/05/2025 21:58
  • Статті

Цар Костянтин та цариця Олена: чому Церква назвала їх рівноапостольними

Святих Костянтина Великого і його матір Олену названо «рівноапостольними» за великі заслуги перед християнською Церквою.

20/05/2025 21:21