Статті

Білий чи чорний – який виноград корисніший?

Виноградна лози – трохи історичних фактів

Виноград – це плід виноградної лози, рослини, відомої людству з найдавніших часів. Найдавніші сліди виробництва вина датуються приблизно 7000 до н.е.. Перші свідчення організованого виноградарства були виявлені у шумерів і єгиптян.

Коли винна культура досягла Греції, вино стало атрибутом богів. Звідти його перейняли римляни, які поширили вирощування винограду на інші регіони Старого континенту. Хоча спочатку вино було напоєм еліти, у Римі воно було настільки поширене і демократично, що його зазвичай подавали навіть рабам.

Який виноград їсти – білий чи чорний?

У наших магазинах ми зазвичай купуємо виноград, так званий білий і червоний та рожевий. Однак плоди виноградної лози набувають більш різноманітної гами кольорів: від світло-зеленого, рожевого, бурштинового, темно-червоного, фіолетового, темно-синього до чорного. Тому буде точніше, якщо ми почнемо говорити про світлий або темний виноград.

З іншого боку, питання, поставлене в підзаголовку, можна без вагань поставити і щодо вина. Ніхто не довго роздумуватиме над відповіддю: червоне вино набагато корисніше білого завдяки поліфенолам, отриманим з темної шкірки винограду, які мають виключно позитивні властивості для здоров’я людини.

Виноград вбиває ракові клітини

Своїми протираковими властивостями виноград зобов’язаний флавоноїдам, які містяться у виноградних кісточках, шкірці та стеблах, а також вітамінам С та А. Флавоноїди, а також вітаміни С та А є природними антиоксидантами, що очищають організм від вільних радикалів. відповідальний розвиток пухлинних захворювань.

Згідно з дослідженнями, проведеними на даний момент вченими, екстракт виноградних кісточок ефективно знищує ракові клітини в організмі, у тому числі рак шкіри, рак молочної залози у жінок, кишківника, легень, шлунка, простати.

Що кажуть дієтологи

Дієтологи радять з’їдати по одному грону винограду на день, щоб зміцнити свій імунітет і запастися вітамінами перед настанням зими. Але якщо немає протипоказань, наприклад, цукрового діабету.

Найкорисніший виноград – темний, до того ж він має солодко-кислий смак і безліч кісточок. Саме в таких ягодах міститься максимальний обсяг найціннішого для здоров’я інгредієнта – протиокислювального поліфенолу – ресвератролу. Найбільше його у виноградній шкірці та кісточках, тому кориснішим є вживання чорного винограду цілком. Він незамінний у профілактиці хвороб серця, Альцгеймера.

Метки: виноград

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 6 липня – який вплив на здоров’я

Магнітні бурі впливають на здоров'я багатьох людей, і щоб добре підготуватися до складного періоду, потрібно…

05/07/2025 21:55
  • Новини

Обмін паспортів: кому потрібно терміново обновити документи

Деякі паспорти можуть втратити чинність – і ви залишитися без документа. Що саме стати причиною…

05/07/2025 21:03
  • Новини

Отримувачі соцвиплат мають пройти перевірку, інакше допомогу призупинять: хто потрапив до списків

Частина отримувачів соцдопомоги може опинитися без виплат – і причина в новій процедурі, яку запровадили…

05/07/2025 20:00
  • Новини

Повного страхового стажу не потрібно: хто може вийти на пенсію, пропрацювавши 10 років

Цей виняток у пенсійному законодавстві стосується не всіх, але якщо ви підпадаєте під категорію –…

05/07/2025 18:54
  • Дача

Культури для тіні, півтіні та сонця: що і де садити в саду та на городі, щоб добре росло

Здається, що в тіні росте лише трава? Насправді є десятки культур, які чудово почуваються без…

05/07/2025 16:37
  • Новини

Хрусткі рулетики з кабачків у паніровці: розлетяться за хвилину

Ці кабачкові рулетики зникнуть зі столу швидше, ніж ви встигните подати до них соус. Неймовірний…

05/07/2025 15:11