Статті

Зарядки від мобілок можуть бути небезпечними: можна залишитися без дому

Вибирайте «рідну» зарядку

Не будемо, звичайно, виключати того, що йдеться про зарядку потужної батареї, яка використовується для освітлення будинку, але вони зазвичай набагато надійніші, ніж зарядні пристрої мобільних телефонів.

І вищезгадана одеська трагедія, швидше за все, пов’язана саме із зарядкою мобілки. І це далеко не перший випадок. Тому постараюся пригадати, чого мене вчили на кафедрі електроживлення пристроїв зв’язку в ОЕІЗ імені Попова і поділюся інформацією з читачами.

Щоб менше було подібних приводів для публікацій. Почнемо з того, що не раз спостерігав на так званих барахолках (як у Херсоні, так і в Одесі), як люди риються в купі насипаних зарядних пристроїв, підбираючи до своєї мобілки підходящий за принципом, щоб роз’єм шнура вліз у гніздо.

Це помилка: зарядка має бути лише «рідною» саме для цієї моделі. Якщо купите з більшою потужністю, то більший струм перегріє вашу зарядку, і вона може спалахнути. Більше того, не виключеним є і вибух акумулятора в мобілці.

Не залишайте зарядку в розетці

Колись в описі прочитав повчання: не залишайте зарядний пристрій у розетці, знявши слухавку з зарядки. Так, буває таке. Адже зараз у нас часто-густо відбуваються стрибки напруги в мережі. Допуск – 220 вольт плюс (мінус) 10%, але іноді вольтаж занадто високий. І тоді зарядка, що працює в аномальному режимі, залишена в розетці, легко може спалахнути.

До речі, у зв’язку з можливістю загоряння і процес заряджання телефону має бути під вашим візуальним контролем. А отже, не вночі. І якщо говорити про ймовірність різкого пожежонебезпечного завищення напруги в побутовій мережі, то не слід забувати і про грози. Розряд блискавки при збігу інших негативних обставин може спалити всю побутову техніку, що включена в розетки.

Те саме добре виходить і у співробітників РЕМ (районні електромережі), які займаються профілактикою свого силового обладнання. За чверть століття роботи в херсонській журналістиці мені як мінімум двічі доводилося розбиратися в такому конфлікті: закінчилося профілактичне обслуговування підстанції, енергетики ввімкнули рубильник і в квартирних розетках виявилося 380 Вольт! «Полетіли» холодильники, телевізори, мікрохвильові печі та інше дороге добро.

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Метки: небезпека пожежа

Новое на сайте

  • Новини

Як довго триватимуть відключення світла в Україні – прогнози уряду та Укренерго

З похолоданням українці стали активніше вмикати обігрівальні прилади, що стало причиною дефіциту в енергосистемі попри…

17/05/2024 10:59
  • Новини

В одному з міст з’явилася нова комунальна послуга – за що ще платитимуть мешканці

Мешканці одного з українських міст отримали платіжки за вивезення побутових відходів із додатковою графою. Яку…

17/05/2024 09:54
  • Новини

Розпочався прийом заявок на грошову допомогу від Карітас – як взяти участь у програмі

В одній з областей України збирають дані на виплати багатосекторної допомоги. Як подати заявку, щоб…

17/05/2024 09:16
  • Новини

Помилки молодості: про що шкодують українці після виходу на пенсію – відеоопитування

Що доросліша людина, то більше подій минулого вона може переосмислити. Про що шкодують українські пенсіонери…

17/05/2024 08:32
  • Новини

В одній з областей видається гуманітарна допомога – як отримати продуктовий набір

Благодійна організація допомагає жителям України, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

17/05/2024 07:32
  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27