Статті

13 фактів із життя Михайла Коцюбинського

Крім того, письменник значно збагатив літературну українську мову та її стилістику, використовуючи у своїх творах народну мову.

1. Михайло Коцюбинський народився 17 вересня 1864 року у Вінниці, яка на той час входила до складу Подільської губернії. Мати майбутнього письменника належала до дворянського роду. Вона займалася вихованням дітей, а батько був пересічним службовцем.

2. У сім’ї говорили російською та польською і дуже уважно стежили за чистотою будь-якої мови. Коли Коцюбинському було 9 років, він захворів на запалення легень і в маренні почав використовувати українські слова і фрази. Після одужання він сам здивувався цьому, але став цікавитися мовою і навіть складати пісні українською.

3. Якось у школі викладач словесності дав завдання написати твір про те, як у сім’ї святкують Різдво. Прочитавши шкільний твір 12-річного Коцюбинського, викладач сказав: «У нас з’явився власний літератор».

4. Перший свій опублікований твір «Андрій Соловійко, або Вченіє світ, а невченіє тьма» Коцюбинський написав у 19 років. Критикам його дебют не сподобався, і його розгромили вщент. Після цього Коцюбинський кілька років не міг наважитися взятися за перо.

5. Письменник збирався вступати до Кам’янець-Подільської духовної семінарії, однак цьому завадили трагічні обставини. Помер батько, а мати втратила зір, і Коцюбинському довелося заробляти приватними уроками та репетиторством, щоб прогодувати матір, сестер та братів.

6. Коцюбинського називали Соняшником та Сонцепоклонником, бо він любив природу, сонце і писав про це майже у кожному своєму творі.

7. 1909 року Коцюбинський привіз в Україну з острова Капрі насіння гвоздики. Він акліматизував його, і згодом в науковій літературі ця квітка здобула назву «гвоздика Коцюбинського». З Чернігова, де мешкав тоді письменник, гвоздика поширилася по всій Україні.

8. Коцюбинський завжди стежив за своєю зовнішністю. Він модно і сучасно одягався, любив дорогі краватки і золоті запонки, завжди ходив з бутоньєркою. Як головний убір Коцюбинський носив солом’яний бриль. Грошей на одяг не вистачало, але вони з дружиною, швидше, могли взяти продукти в борг, ніж з’явитися в суспільстві у неналежному вигляді.

9. За Коцюбинським через його прихильність до української культури жандарми вели цілодобове стеження. Одного разу вночі правоохоронець заглянув до письменника у вікно, і той, прийнявши його за злодія, сильно побив палицею. За це Коцюбинському довелося провести три доби у в’язниці.

10. Крім української, письменник знав вісім мов: російську, польську, французьку, італійську, румунську, татарську, турецьку і ромську.

11. Коцюбинський часто бував у Європі і, зокрема, на острові Капрі. Там йому доводилося зимувати через слабке здоров’я – письменник хворів на астму і туберкульоз.

12. Європейська публіка дуже добре ставилася до Коцюбинського, якого називали європейським письменником. Його твори перекладали іноземними мовами і вважали, що він відкрив українську літературу європейцям.

13. За два роки до смерті, 1911 року, Михайло Коцюбинський отримав від Товариства прихильників української науки та мистецтва стипендію – 2000 рублів на рік. Це дозволило йому залишити роботу клерка і повністю присвятити себе письменницькій діяльності. Помер Михайло Коцюбинський у Чернігові, коли йому було лише 48 років.

Коцюбинський і нечиста сила

Якийсь час Михайло Коцюбинський жив у селі Криворівня на Івано-Франківщині, де вивчав сільський побут.

Якось до нього зайшов старий гуцул і запитав, чи правда, що Коцюбинський збирається розповісти про їхнє життя у своїх книгах. Отримавши ствердну відповідь, гуцул знову запитав: «А це правда, що ви хочете написати не тільки про людей, а й про усіляку нечисту силу?». На це запитання Коцюбинський також відповів ствердно. І тоді гуцул запропонував: «Так я завтра прийду до вас зі своєю дружиною. Ви такої старої відьми більше ніде не знайдете!».

Метки: мистецтво мистецтво

Новое на сайте

  • Новини

В одній з областей видається гуманітарна допомога – як отримати продуктовий набір

Благодійна організація допомагає жителям України, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

17/05/2024 07:32
  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27
  • Новини

Візьміть банку кукурудзи та яблуко: найсмачніший салат за 5 хвилин – готуватимете кожні вихідні

Зазвичай на приготування салату потрібно витратити достатню кількість часу та фінансів. Але сьогодні пропонуємо вам…

17/05/2024 05:26
  • Домашній адвокат
  • Статті

У яких випадках потрібна допомога адвоката з аліментів?

Турбота про дитину — це, мабуть, один із найважливіших обов'язків батьків. Вони повинні опікуватися, навчати,…

16/05/2024 23:59
  • Новини

Ці стрижки ніколи не виходять із моди: з такою зачіскою ви завжди будете на висоті

Якщо ви бажаєте завжди мати актуальний вигляд, досить обрати одну з цих стрижок. Яким буде…

16/05/2024 23:31
  • Новини

Обов’язково зробіть це на грядках з помідорами – і врожай збільшите у рази: перевірено

Більшість сортів та гібридів томату сильно гілкуються і утворюють велику кількість бічних пагонів, які називають…

16/05/2024 22:57