Статті

Чи правда, що кавун промиває нирки і скільки його можна їсти

Відповідає лікарка-уролог Юлія Полянська:

– Говорячи простою мовою, так, кавун може очищати нирки. У його м’якоті міститься 92% органічної води, збагаченої калієм (це крім інших корисних складових), яка легко засвоюється та активізує роботу нирок, викликаючи часте сечовипускання. Завдяки цьому очищаються органи системи виділення, виходять токсини. За кілька днів прийому кавунової м’якоті або соку (не зловживаючи) загальне самопочуття організму може покращитися, оскільки головний фільтр організму – нирки – почав працювати активніше.

– Яка норма кавунової м’якоті або соку вважається безпечною?

– За відсутності хронічних захворювань допустимо вживати до 1,5 кг кавунової м’якоті на добу. Якщо у сезон їсти кавуни щодня в помірних кількостях, то можна запобігти виникненню сечокам’яної хвороби. Також гастроентерологи та дієтологи радять з’їдати кілька часточок кавуна на день для покращення травлення та зниження ваги.

– Кому не можна їсти кавуни?

– У першу чергу при сечокам’яній хворобі і при зниженій функції нирок (в даному випадку вони можуть не впоратися з великим обсягом рідини, що надходить). Також обережність слід проявити людям з нирковою недостатністю та гіпертонічною хворобою. У цьому разі навантаження на нирки і так велике, навантажувати їх додатково небажано. Порцію кавуна слід скоротити тим, хто страждає на хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту в період загострення, синдром подразненого кишечника, а також хвороби серця, оскільки при частому сечовипусканні вимивається з організму калій (основне джерело сили серцевого м’яза). У цих випадках важливо проконсультуватися з лікарем.

– Існує дієта, раціон якої складається з кавуна та чорного хліба. Так потрібно харчуватися протягом кількох днів. Чи не є це небезпечним?

– Правильна дієта має бути збалансованою. Поїдання кавуна та чорного хліба може призвести до проблем зі шлунком і кишечником: запорів, діареї, підвищення кислотності, больового синдрому, синдрому подразненого кишечника. Також не виключеними є неприємні наслідки з боку нирок. За наявності супутніх захворювань ця дієта категорично заборонена. Кавун краще залишити для перекушування між основними прийомами їжі. Або протягом 7-10 днів замінювати вечерю порцією фруктового салату.

Метки: диета кавун лікарі

Новое на сайте

  • Новини

Усього одна столова ложка на відро води – і ваша малина щедро плодоноситиме увесь сезон

Отримати хороший урожай малини заважають не лише негода, а й різні шкідники. Вони виснажують рослини,…

15/05/2024 22:57
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 16 травня

16 травня очікується дощ місцями у північних та південних областях, на Вінниччині, Черкащині, Хмельниччині, на…

15/05/2024 22:34
  • Новини

​Магнітні бурі на четвер, 16 травня

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

15/05/2024 21:38
  • Статті

Чому треба обов’язково лікувати варикоз – роз’яснює лікар

Якщо ви, що вени почали розширюватися, ноги набрякають, стають надвечір важкими і гудять - одразу…

15/05/2024 20:33
  • Статті

Салон краси: як відновити волосся

Наше волосся щодня відчуває на собі стрес: холод, спеку, хімічну дію, наше внутрішнє роздратування. Вони…

15/05/2024 19:59
  • Статті

Як заспокоїти сильний свербіж на шкірі в домашніх умовах

Перш ніж розпочинати лікування, потрібно з'ясувати причину появи свербежу шкіри.

15/05/2024 19:25