П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПро доплати до пенсії та судові рішення: скільки повинні доплачувати дітям війни

Про доплати до пенсії та судові рішення: скільки повинні доплачувати дітям війни

Этот материал также доступен на русском языке
Виплата пенсій і доплат, передбачених чинним законодавством, фінансується, а от грошей на виконання судових рішень не вистачає.

«Я – військовий пенсіонер з 1980 року, народився 1935 року. Маю статус дитини війни. Мені повинні доплачувати 30% від мінімальної пенсії. Але дають лише 66 гривень. Я судився з Пенсійним фондом. Мені три роки недоплачували до пенсії. Заплатив 5 тисяч гривень. З 01.08.2022 року пенсію додали. І нарахували борг за три роки. Просив Пенсійний фонд закрити борг в розмірі 45 тисяч гривень, а мені кажуть, що грошей немає. Що робити, не знаю.

Пустовіт І.О., м. Вінниця»

Скільки повинні доплачувати дітям війни?

Закон «Про соціальний захист дітей війни» було ухвалено ще в 2004 році. Однак він спочатку не працював, а потім кілька разів переписувався.

В першій редакції закону дійсно було прописано, що діти війни мають право на доплату до пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком. Фактично це було 30% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (сьогодні такий прожитковий мінімум становить 2093 гривні).

Однак таку надбавку ніколи і нікому не виплачували, хіба що за рішенням суду. Сьогодні в законі прописано, що розмір відповідної надбавки має встановлювати Кабінет Міністрів.

Отже, сьогодні дітям війни до пенсії доплачують лише 66,43 гривні. Це передбачено постановою Кабміну «Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення» №1381 від 28 грудня 2011 року (зі змінами).

Борги за пенсійними справами: де гроші?

Що стосується заборгованостей за судовими рішеннями, то у держави дійсно немає коштів на їх погашення. Виплата пенсій і доплат, передбачених чинним законодавством, фінансується, а от грошей на виконання судових рішень не вистачає.

Як зазначають у Пенсійному фонді, пенсійні виплати за минулий період, у тому числі нараховані на виконання рішень суду, проводяться отримувачам за окремою програмою, передбаченою в бюджеті на відповідний рік.

В кращому разі пенсіонер може звернутися до державного виконавця, щоб пришвидшити виконання судового рішення. Однак все одно питання впирається у фінансування.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні