Чому виникає харчова алергія, кому загрожує і чи можна її позбутися, розповів лікар-терапевт Дмитро Барабанов.
– Харчова алергія – це комплекс симптомів, які виникають через неадекватну імунну реакцію організму на певні продукти харчування або їхні окремі компоненти. При цьому симптоми алергії можуть виникнути від вживання навіть мінімальної кількості їжі. Іноді, щоб запустити реакцію, досить просто торкнутися харчового алергену губами.
Як правило, алергічна реакція виникає на білок, вкрай рідко – на вуглеводи та жири.
Здебільшого харчова алергія вперше проявляється ще у дитячому віці. Вилікуватися від неї за допомогою медикаментів неможливо. Однак понад половина дітей її «переростає» за умови тривалого виключення з раціону продуктів, що викликають алергічну реакцію.
Серед дорослих від харчової алергії частіше страждають люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчовивідних шляхів. Чинниками ризику вважаються також ожиріння, часті вірусні або грибкові інфекції, дефіцит вітаміну Д, зловживання алкоголем.
Крім того, перехресна реакція на низку продуктів часто зустрічається у пацієнтів з іншими алергічними захворюваннями, зокрема, з бронхіальною астмою, атопічним дерматитом, полінозом – алергією на пилок. Наприклад, ті, хто чутливий до пилку амброзії, можуть мати перехресну алергію на банани, огірки, дині, соняшникове насіння, кабачки.
У переважній більшості випадків відповідь організму на харчовий алерген негайна і проявляється протягом декількох хвилин або за 1-2 години після вживання «небезпечних» продуктів. Триматися симптоми можуть кілька днів, а іноді й тижнів. Прояви алергії та їхня тривалість залежать від різних факторів – алергену та його кількості, віку та індивідуальної чутливості пацієнта.
Найнебезпечніша реакція організму на вживання продукту-алергену – це анафілактичний шок. Він становить небезпеку для життя і проявляється великим висипом, утрудненим диханням, хрипами, запамороченням, непритомністю.
УВАГА! При підозрі на цей стан треба терміново викликати «швидку» або везти людину до лікарні самостійно.
Діагностика харчової алергії починається з огляду та ретельного опитування пацієнта для виявлення зв’язку між прийомом певної їжі та появою симптомів. Також проводять шкірні проби з харчовими алергенами, аналіз крові на імуноглобуліни, харчову провокаційну пробу.
За результатами обстежень лікар складає гіпоалергенну дієту, з якої виключаються не лише самі алергени, а й близькі до них продукти. Безпосередні симптоми алергії знімаються або полегшуються за допомогою антигістамінних препаратів. Також часто потрібними є заходи щодо відновлення мікрофлори кишечника та зміцнення імунітету.
Якщо у вас немає можливості зробити шкірні проби або їхні результати є неоднозначними, самостійно дотримуйтеся дієти. Страви в ідеалі тушкуйте, варіть та запікайте. Харчуйтеся невеликими порціями.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Найпоширеніші алергени – це білки, що містяться в коров’ячому молоці, яйцях, арахісі, кунжуті, рибі, морепродуктах, горіхах, сої та пшениці. Також досить часто зустрічається алергія на деякі фрукти, овочі, ягоди, селеру, гірчицю.
Ірина Кадченко
Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…
Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…
Сезон активності кліщів триває майже до кінця осені, а пік припадає на травень-червень і вересень-жовтень.…
Ця традиційна страва країн Близького Сходу набула популярності і в багатьох інших країнах і навіть…
Для того щоб розуміти, чи можете ви отримати безоплатне зубопротезування, необхідно ознайомитися з чинним законодавством.…
Сегодня мы расскажем о городе Волчанске, который российские оккупанты почти полностью разрушили.