Відповідає гастроентеролог Людмила Федорченко:
— Не поспішайте боротися з холестерином. Людина зазвичай здає аналіз натще. І результат показує ту кількість холестерину, що печінка виробила за ніч. Щоб з’ясувати, скільки надійшло з їжею, правильніше було б здавати аналіз після їжі.
Важливо розуміти, що статини – таблетки, що знижують рівень холестерину і уповільнюють розвиток атеросклерозу, – не панацея. Поки людина приймає їх, все нормально. Щойно перестав, рівень холестерину часто різко зростає. Звичайно, тому, хто переніс серцеву або мозкову катастрофу, статини приймати потрібно. А решті краще спробувати стежити за харчуванням.
Крім того, слід оцінювати всі показники ліпідного обміну, у тому числі індекс атерогенності, здатність ліпідів відкладатися.
Коли холестерину довели численні дослідження, проведені, зокрема, у Норвегії, Японії та інших країнах. Ще в 90-х роках минулого століття норвезькі вчені, використовуючи мишей, чий метаболізм близький до людського, з’ясували: найздоровішими і найдовше живими виявилися ті гризуни, яких щодня годували… свіжим салом. До речі, у середньостатистичного мешканця Норвегії рівень холестерину сягає 9—9,2 мілімоль на літр (в Україні норма — 5,2).
А кардіохірурги, які під час операції бачать стан судин зсередини, дійшли висновків, що справа не в рівні холестерину, а в хронічному запальному процесі. Бляшка формується там, де є найменше пошкодження внутрішнього вистилання (ендотелію) судин і виникло запалення. Саме у шорсткості судинної стінки, невидимої оком, відкладається холестерин.
Якщо щодня з’їдати хоча б половинкуавокадо, і вже через місяць рівень холестерину стане помітно нижчим. У яєчному жовтку також міститься речовина — антагоніст холестерину. Добре вживати хоча б два яйця на тиждень. Можна приготувати омлет або зварити їх некруто.
Невелика кількість тваринних жирів, наприклад, сметана 10-15 відсотків жирності, покращує ліпідний обмін. Тільки важливо знати міру, використовуючи сметану (не більше десертної ложки) для заправки салатів або додаючи її до борщу. Корисні і рослинні жири, але в розумних кількостях. Необов’язково оливкова або гарбузова, лляна, кунжутна. Пригодиться і звична нам соняшникова.
Знижують холестерин також морська риба, цитрусові, вівсянка, бобові, горіхи, морква, баклажани.
За матеріалами fakty.ua
Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…
Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…
Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…
Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…
Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…