Статті

Чому церква вшановує Почаївську ікону Божої Матері

У Почаївській Лаврі, стародавньому оплоті Православ’я, чудотворна ікона перебуває близько 400 років.

Свою назву чудотворна ікона здобула від невеликого міста Почаєва у Кременецькому районі Тернопільської області. По цьому ж містечку називається і Почаївська гора, на якій розташована лавра. Гора ця значно вища за всі гори, що оточують її, і особливо відзначається своєю печерою, що утворилася природним чином. У цій печері колись оселилися два ченці, які присвятили себе подвигам молитви, помірності і перебували у смиренності, вкриті благодаттю Божою.

Один із подвижників Почаївської гори близько 1340 року удостоївся Божественного одкровення. Якось після молитви він надумав зійти на вершину і раптом побачив у вогненному стовпі Пресвяту Богородицю, яка стоїть на камені. Здивований старець негайно покликав брата, який жив з ним. Це бачив і пастух Іоанн Босий з юнаками, який пас стадо під горою. Він поспішив піднятися на гору і побачив там двох ченців, які прославляли Богоматір.

Після того як видіння зникло, на камені, де стояла Богородиця, залишився відбиток її правої стопи. Відбиток цей зберігся досі і завжди наповнений водою, яку дивним чином виточує камінь. Вода у стопі не закінчується, незважаючи на те, що численні паломники постійно наповнюють нею свої судини для лікування недуг.

Сама Почаївська ікона Божої Матері з’явилася в обителі так. В 1559 році митрополит Неофіт з Константинополя, проїжджаючи через Волинь, відвідав дворянку Ганну Гойську, яка мешкала в маєтку Орля, неподалік Почаєва. На благословення він залишив їй привезену з Константинополя ікону Богородиці. Невдовзі почали помічати, що з Почаївської ікони Богородиці ллється сяйво. Коли в 1597 році перед іконою зцілився брат Ганни Філіп, вона передала образ ченцям, що оселилися на Почаївській горі.

Чудеса, що походять від святої ікони, численні й засвідчені в монастирських книгах записами віруючих, які з молитвою зверталися про порятунок від невиліковних недуг, звільнення від полону і з метою врозумити грішників.

ДО ВІДОМА. Святкування на честь Почаївської ікони Божої Матері – 5 серпня.

Молитва перед образом Почаївської Божої Матері

«До Богородиці старанно нині притецем грішні і смиренні, і припадемо до дивного образу Її, іже на горі Почаївській: до неї розчулено взираючи та молячись Цариці Владичиці з глибини душевні співаємо: О пречудесна Діво, Мати Господа Всевишнього, від років стародавніх обрала обитель Почаївську в місці наметі! Землю вітчизняну нашу в православ’ї та мирі утверди, і спаси всіх прийдешніх і тих, хто моляться Тобі розчуленою душею і скорботним серцем, перед Пречистим Твоїм образом зі сльозами. Не відверни рабів Твоїх тщі: Тебе бо єдину Надію маємо».

Метки: ікона православ’я праздник церква

Новое на сайте

  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29
  • Новини

Свята та народні прикмети 18 травня – чому цього дня обов’язково печуть вівсяне печиво

18 травня в Україні відзначають День науки. Православні вшановують пам'ять мученика Феодота Анкірського і семи…

18/05/2024 06:27