В нормі шлунково-кишковий тракт заселяють мільйони бактерій, які між собою тісно поєднанні й в цілому допомагають краще засвоюватись поживним речовинам, що надходять із їжею. Якщо цих бактерій з різних причин не достатньо у кишківнику то починають виникати гострі та хронічні розлади.
На сьогодні відомо, що мікрофлора кишківника починає посиленими темпами гинути при наступних факторах впливу:
Крім того, є й біологічні зміни в організмі: після 50–70 років відмічається зменшення кількості біфідобактерій, які належать до корисної мікрофлори кишківника. В результаті знижується бар’єрна функція травного тракту. Це своєю чергою провокує закрепи, діареї, алергічні реакції, а в окремих випадках навіть може розвиватись цукровий діабет другого типу.
Зниження популяції мікрофлори часто відбувається на фоні зміни харчових звичок. Сьогодні часто можна зустріти рекомендації щодо зменшення вживання тваринного білка, кисломолочних продуктів й побажанням переходити на більш активне споживання їжі із високим вмістом клітковини — овочі та каші. Але в результаті подібний раціон призводить до послаблення мікрофлори кишківника.
Існують спеціальні препарати, що допомагають вирівняти чисельність бактеріальних захисників кишківника й додатково не допустити розмноження патогенної мікрофлори. Такі засоби називаються пробіотиками, в склад яких входять біфідобактерії та лактобактерії. Також є пробіотики з Saccharomyces boulardii CNCM I-745 — це по суті дріжджоподібні гриби, нечутливі до антибіотиків й доволі стійкі до шкідливої флори. Їх застосування дозволяє значно пришвидшити одужання при розладах травлення.
Правильно застосовуючи пробіотики можна:
Головне — не займатись самолікуванням, яке може призвести до небажаних наслідків. Перед застосуванням будь-якого медичного препарату слід проконсультуватись з лікарем.
На сьогодні достеменно відомо, що після 50 років у людей значно сповільнюються всі процеси. Це стосується й шлунково-кишкового тракту, який починає далеко не всю їжу повноцінно перетравлювати. При цьому може виникати здуття живота та інші диспепсичні явища. В таких випадках показане застосування пробіотиків, які наводять лад в кишківнику та роблять процес травлення більш корисним для організму.
Застосовувати пробіотики доволі просто. Достатньо випити препарат раз або двічі на день, щоб необхідні мікроорганізми потрапили в кишківник. Головне використовувати засоби у потрібному дозуванні і протягом певного часу — все це вам підкаже ваш сімейний лікар.
Свято Святої Трійці, або П'ятидесятниці, - один із найважливіших днів у церковному календарі. Воно знаменує…
Держава продовжує надавати внутрішньо переміщених особам різноманітну допомогу. На що саме мають право ВПО у…
Частина українців у 2025 році мають заплатити податки за продаж власноруч вирощених овочів та фруктів,…
Вершкове масло - це продукт, який найчастіше підробляють. При виготовленні масла недобросовісні виробники додають рослинні…
Комунальники нагадали про додаткові нарахування для споживачів, у чиїх оселях встановлені лічильники. Кому вони загрожують…
Для гарного цвітіння спіреї потрібно забезпечити рослині правильний догляд. Обрізка – ключовий етап, що впливає…