Теоброма, або “їжа богів” – так називали ацтеки вічнозелені дерева, з яких збирали боби какао. З них робили «чоколатль» – прообраз усім відомих напоїв: какао та гарячого шоколаду. Археологічні дослідження виявили факт, що вперше культивувати какао стали в тропіках на території сучасного Перу. Довгий час боби замінювали гроші, не дарма конкистадори називали какао «коричневим золотом».
Сьогодні основними експортерами какао-бобів є країни Африки – 69% світової продукції, яку можна купити на сайті https://newtea.ua/kakao. Субекваторіальний клімат ідеально підходить для вирощування какао: рослини цвітуть і плодоносять весь рік. Урожай збирають двічі: перед та після сезону дощів. Одне дерево дає кілька десятків плодів. Зрілий плід важить до 500 г і містить 30-50 бобів какао.
Збір стиглих бобів – складна і небезпечна робота: збирачі дерються на 10-12-метрові дерева і гострими мачетами зрізають плоди. Далі боби рубають на частини та залишають ферментуватися до 10 днів. У процесі бродіння какао-зерна втрачають гіркоту, зате набувають характерного смаку і аромату.
Наступний етап – сушіння на відкритому повітрі або в печах, внаслідок якої боби втрачають до половини своєї маси. Після цього зерна фасують та відправляють до Північної Америки та Європи для подальшої переробки. До речі, порошок, з якого готують какао – це не основний, а побічний продукт переробки зерен. Спочатку боби перетирають і одержують какао-масу, з якої потім роблять олію. Какао-масло – найцінніший продукт із плодів теоброму. Це основа для виготовлення шоколаду, олія також використовується у косметології. В Україні можна олію, шоколадний порошок та інші продукти какао купити в інтернет-магазині New Tea
У зернах какао міститься близько 600 активних компонентів, які не тільки визначають смако-ароматичні властивості напою, але й роблять його корисним для організму. Це група вітамінів, мінерали, теобромін (алкалоїд какао), амінокислоти тощо.
В помірних кількостях (1-2 чашки на день) какао бадьорить, підвищує настрій, покращує стан шкіри, знижує артеріальний тиск.
Про каву людство дізналося пізніше, ніж про какао (всього 12 століть тому), але за цей час напій встиг стати неймовірно популярним у всьому світі. Сьогодні купити каву можна в будь-якому супермаркеті, проте експерти рекомендують вибирати спеціалізовані магазини, якщо хочете насолодитися добрим напоєм.
Кава – ароматний напій із обсмажених зерен кавового дерева (куща). Лідер з виробництва кави – Бразилія (40% світового експорту), а також сировину на ринок постачають Колумбія, Ефіопія, Мексика, В’єтнам.
У кавовій індустрії ягоди кави називають «вишнею» через темно-червоний колір і круглу форму зерен. Найціннішими вважаються «пібері» – ягоди з двома зернами, що зрослися всередині.
Виробництво кави включає такі етапи:
Шукаєте оригінальну каву з Африки, Латинської Америки або Азії – заходьте на https://newtea.ua/uk/kofe.
Робуста та арабіка – два основні різновиди кави. Робуста – міцна кава, надає напою гіркуватість і терпкість. Шляхетна арабіка м’якша і з безліччю відтінків смаку. Збирають арабіку у високогірних районах вручну, тому й стоїть цей вид кави вищий.
Крім цього кава відрізняється:
Кава або какао – у будь-якому випадку, вибирайте якісний продукт та насолоджуйтесь смаком та ароматом улюбленого напою.
Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.
У цей день відзначають 27 щорічних свят, з деякими з них ми хотіли б вас…
Багато господинь не люблять довго возитися на кухні, тому віддають перевагу простим рецептам. Пропонуємо найлегший…
Теплиця – це відмінний спосіб вирощування рослин, який дозволяє продовжити вегетаційний період і захистити рослини…
Річкова риба посідає важливе місце у раціоні українців. Найперша її перевага в доступності у свіжому…
Орхідеї - улюблені рослини багатьох, але не всі квітникарі знають, чи можна обприскувати орхідеї, чи…