Вона знімає внутрішні запалення, прискорює загоєння виразок і нормалізує функції шлунка. Призначається при загостренні хронічного гастриту, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки.
Їжа при цій дієті вживається протертою, звареною у воді або на парі. Страви готують тільки на несолоній вершковій або рафінованій рослинній олії.
ДОЗВОЛЕНО
- супи слизової консистенції, з манною, вівсяною або рисовою крупами, вершки або вершкове масло;
- рідкі слизові каші з манної крупи, протертої гречаної, рисової або вівсяної, можна з вершками або молоком;
- нежирна телятина, яловичина, курка та індичка, без шкіри, жиру та сухожиль, пропущені через м’ясорубку і приготовані у вигляді пюре або суфле;
- яйця некруто або паровий омлет, не більше трьох яєць на день;
- солодкі фрукти та ягоди у відвареному або запеченому вигляді, компоти, відвар шипшини;
- молоко, вершки, парове суфле з протертого сиру;
- неміцні чай з молоком або вершками, какао або кава з молоком;
- желе, кисіль із солодких фруктів або молока, мед.
ЗАБОРОНЕНО
- свіжий хліб, житній хліб, здобне та листкове тісто;
- жирні сорти м’яса і риби;
- бобові;
- тверді крупи – кукурудзяна, ячна, перлова, пшоняна;
- овочі, багаті на клітковину: білокачанна капуста, редька, редис, цибуля, ріпа, огірки, щавель;
- гриби;
- свіжі фрукти та ягоди;
- сухофрукти;
- смажені або варені круто яйця;
- солоний сир, ковбаси, консерви, продукти копчення;
- шоколад, цукерки, морозиво;
- кава, газовані напої, квас.
ВАЖЛИВО! Застосовувати дієту можна лише за індивідуальним призначенням лікаря- гастроентеролога.