Статті

Енергодар: тут проходив фестиваль найдобріших театрів світу

Сьогодні ми розповімо про Енергодар, де розташована Запорізька атомна станція, до подій на якій прикуто увагу всього світу.

Назву місту дала дитина

Енергодар розташований у Запорізькій області, на лівому березі Дніпра і був заснований у 1970 році. Саме тоді було закладено перший гранітний камінь на піщаному пагорбі на перехресті доріг при в’їзді до майбутнього міста. Це місце також було обрано для будівництва найбільшої в Україні Запорізької атомної станції.

Спочатку це було невелике селище, яке два роки не мало власної назви. За однією з версій, назву Енергодар запропонував хлопчик із міста Кам’янка-Дніпровська Запорізької області, за іншою – назву обрали після експериментів з популярними за радянських часів іменами міст. У 1985 році селище здобуло статус міста.

Енергодар було побудовано на піщаному березі Каховського водосховища, і тому для його озеленення довелося завозити чорнозем. Просто до міста було прорито канал, а поряд збудовано набережну, яка стала центром відпочинку городян.

У 1981 році почали будувати Запорізьку атомну станцію, для чого було збудовано два заводи – нестандартного обладнання і спеціальних будівельних конструкцій. Вже за рік було розпочато монтаж реактора першого енергоблоку ЗАЕС. Саме тоді вперше у вітчизняному енергобудівництві купол реактора було складено на землі і встановлено краном лише за один підйом. Будівництво останнього, шостого, енергоблоку було завершено у 1993 році, і Запорізька АЕС стала найбільшою у Європі.

Однак Енергодар відомий не лише своєю станцією. З 1992 року тут проходив міжнародний театральний фестиваль «Добрий театр», у якому брали участь колективи з Литви, Болгарії, Швейцарії, Німеччини, Іспанії, Франції. Головний приз фестивалю – «Срібний дзвіночок» – присуджували за найдобрішу виставу.

Окупанти влаштували ядерний шантаж

Буквально з перших днів повномасштабної війни російські війська щосили рвалися до Енергодару. У місті працювали російські диверсанти, котрі намагалися захопити стратегічні об’єкти. Протистояли окупантам не лише українські війська, а й мешканці міста – вони намагалися зупинити колони загарбників ще на трасі, на підході до міста. Але сили були нерівними, і з початку березня 2022 року Енергодар перебуває в окупації.

У квітні минулого року через обстріл на Запорізькій АЕС виникла пожежа. При цьому загарбники не допустили українських підрозділів служби надзвичайних ситуацій, щоб боротися з вогнем. Третій енергоблок довелося від’єднати від єдиної енергосистеми, а росіяни захопили весь майданчик, на якому розташовано АЕС. Чотири дні окупанти утримували персонал станції як заручників. Тоді ж росіяни висадили у повітря кілька боєприпасів просто на території станції, поряд з першим енергоблоком.

Наша країна зажадала повної демілітаризації станції та повернення її під управління українського «Енергоатому», проте росіяни відмовляються від цього, бажаючи зберегти один із останніх своїх козирів для шантажу.

Метки: Енергоатом

Новое на сайте

  • Новини
  • Різне

Вночі окупанти запустили по Україні ракету та 29 “шахедів” – зведення на 20 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

20/05/2024 09:23
  • Новини
  • Пенсійна справа

Українці можуть перейти на інший вид пенсії та отримувати більше: як це зробити

Хто може перейти на інший вид пенсії та отримувати вигідніші пенсійні виплати. Про це розповіли…

20/05/2024 08:07
  • Новини
  • Різне

Свята та народні прикмети 20 травня – чому цього дня не можна стригтися та тримати вікна відчиненими

20 травня в Україні святкують День банківських працівників, Всесвітній день метролога, Всесвітній день лікаря-травматолога, Всесвітній…

20/05/2024 06:48
  • Новини

І на обід, і на святковий стіл: оригінальна та апетитна закуска із звичайнісіньких продуктів

Якщо ви хочете урізноманітнити своє меню або здивувати рідних цікавою стравою, пропонуємо вам рецепт найсмачнішої…

20/05/2024 05:31
  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59