На ці та інші запитання нам відповіла нутриціолог і консультант з харчування Наталія Ходєєва.
При складанні меню людям старшого віку необхідно враховувати особливості свого організму. Насамперед це стосується слабкої травної системи, а також нездатності добре розжовувати тверду їжу. Не забуваймо про те, що і калорійність продуктів має бути знижена: процеси перетравлення уповільнюються, а ферментативні (розщеплюючі) можливості організму слабшають.
Що стосується овочів, то слід віддавати перевагу термічно обробленим продуктам (приготовленим на парі, тушкованим, провареним або подрібненим у пюре). Більшість овочів містять грубу клітковину, з якою складно впоратися не лише зубам, а й кишечнику. Наприклад, редьку, шпинат, капусту і цибулю не слід вживати у сирому вигляді, або обмежтесь дуже маленькими пропорціями.
Якщо в раціоні достатньо різноманітних овочів, то наш організм отримує вітаміни, мінерали, клітковину, а також фітонутрієнти – це захисні компоненти рослин, які надають їм забарвлення. Фітонутрієнти зміцнюють наше здоров’я і допомагають у боротьбі з багатьма серйозними захворюваннями. Вчені навіть визначили, як колір продукту впливає на наші органи.
ПОМАРАНЧЕВИЙ. Овочі помаранчевого кольору (морква, гарбуз, болгарський перець) містять велику кількість каротиноїдів. Що більше цих речовин, то яскравіший плід. До речі, яскравість курячого жовтка також залежить від кількості з’їдених куркою каротиноїдів. Ця речовина здатна захищати наші клітини від вільних радикалів (створюють окисне середовище, в якому хворі клітини організму швидко розвиваються), запобігають росту ракових клітин, перешкоджають утворенню холестеринових бляшок та інше.
ЗЕЛЕНИЙ. Що стосується зелених овочів (брюссельська капуста, броколі, огірки), то в їхньому складі є речовини, які стимулюють детоксикуючі ферменти у шлунково-кишковому тракті, особливо у печінці. Ці ферменти допомагають нейтралізувати токсини, які потрапляють у наш організм у великій кількості.
ЧЕРВОНИЙ. В овочах червоного кольору (помідори, буряк, редис, червонокачанна капуста) міститься дуже цінний лікопін, який є потужним антиоксидантом. Він чудово захищає наш організм від серцево-судинних захворювань, а влітку допомагає вберегти шкіру від сонячної радіації.
ЖОВТИЙ. Насамперед овочі жовтого кольору (жовті помідори, перець) багаті на вітамін С, який підтримує наш організм у боротьбі з вірусними інфекціями і застудними захворюваннями.
Вживання сезонних овочів безпосередньо пов’язане з нашим здоров’ям і роботою шлунково-кишкового тракту. Проте разом з корисними речовинами до нашого організму потрапляють і шкідливі нітрати. Чим загрожують нітрати організму, розповіла гастроентеролог і лікарка-терапевтка вищої категорії Діана Кірсанова:
Насправді нітрати у невеликих кількостях не завдають сильної шкоди організму. Вони негативно впливають на шлунково-кишковий тракт при великій концентрації. У такому разі нітрати під впливом бактерій переходять у нітрити. Саме нітрити діють на нас як отрута, яка призводить до отруєння. Симптоми отруєння нітратами у дорослих: діарея (часто темна), нудота і блювання, підвищення температури, млявість і сонливість, порушення свідомості, тахікардія, запаморочення. У дітей найчастіше проявляються млявість, задишка, порушення свідомості, посиніння губ. У таких випадках потрібно викликати «швидку». При не сильно вираженій симптоматиці дорослим і дітям треба пити багато рідини: тільки вона виводить токсини з організму. Потрібно також спробувати викликати блювоту і приймати сорбенти. Якщо симптоми не минають – без допомоги лікарів не обійтися!
Нітрати у великій кількості можуть викликати не тільки отруєння, а й сприяти виникненню хронічних захворювань. Бережіть себе!
Помідори корисні як свіжі, так і після термічної обробки. У свіжих помідорах більше вітаміну С, а у приготовлених – лікопіну (сповільнює розвиток атеросклерозу, допомагає у боротьбі з онкологією) і бета-каротину (благотворно впливає на здоров’я очей). При термообробці помідорів руйнується вітамін С, а лікопіну стає більше за рахунок випарювання рідини. Крім того, лікопін у приготованих томатах краще засвоюється.
За словами нутриціолога Наталії Ходєєвої, позбутися усіх 100% хімії в продуктах неможливо, тому треба не забувати про такі правила:
Про високий вміст нітратів можуть говорити такі ознаки, як великий розмір плодів і тріщини на них. Нітратні овочі мають специфічний смак і швидко псуються. Найбільше нітратів міститься в капусті, моркві та буряках.
Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…
Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…
Деякі українці, які постраждали через війну, можуть розраховувати на певні пільги від держави.
Пенсіонери мають низку обов’язків перед Пенсійним фондом України. Невчасне інформування про зміни у вашому житті…
На місці події працюють екстрені служби, які надають всю необхідну допомогу постраждалим. Також тривають аварійно-рятувальні…
Розмір допомоги сягає 5000 гривень на кожного члена родини.