Статті

Куп’янськ: за останні 80 років був окупований двічі

Сьогодні ми розповімо про Куп’янськ. Місто було визволено від окупантів ще минулого року, проте росіяни досі не припиняють обстріл мирних жителів.

Форпост від набігів турків і татар

Куп’янськ розташований у Харківській області. Місто було засноване 1655 року, коли вихідці з Правобережної України, рятуючись від польського гніту, активно почали заселяти ці місця. Про те, що у місті вже на той час була значна кількість мешканців, говорить і будівництво нової церкви. Зазвичай храми у нових містах зводили тоді, коли швидко збільшувалася кількість парафіян.

Над Куп’янськом постійно висіла загроза нападу турецько-татарських орд, і 1679 року населений пункт став частиною Ізюмської оборонної лінії. 1685 року Куп’янськ було передано до Ізюмського полку і вперше названо містом.

Вже наприкінці 1800-х років у Куп’янську працювали чотири десятки навчальних закладів і кілька підприємств. Місто швидко розвивалося, у 1895 році неподалік міста було побудовано великий залізничний вузол.

1917 року під час українського визвольного руху Куп’янськ став частиною Української Народної Республіки, але вже у січні 1918 року його захопили більшовики. Наприкінці квітня цього ж року Куп’янськ перейшов до рук німецької армії, а з травня протягом восьми місяців його контролювала українська влада. Але у грудні 1918 року місто остаточно зайняли більшовики.

Мирні протести розганяли димовими шашками

До війни Куп’янськ був важливим залізничним та автомобільним вузлом. У місті проживали 26 627 осіб, працювало кілька тисяч підприємств і організацій, влада збиралася відкрити майданчик для перевантаження контейнерів та овочесховища. Проте війна зруйнувала всі плани. І через 80 років після німецької окупації міста Куп’янськ знову опинився в руках агресора, цього разу – російських загарбників. Мешканці міста виходили на мирні протести, піднімали державний прапор України, скандували: «Куп’янськ – це Україна», але російські військовики розганяли протестувальників, стріляли в них, кидали димові шашки, проводили обшуки, арешти і вбивства мешканців міста.

У вересні 2022 року Збройні сили України підійшли до Куп’янська і почали витісняти російську армію. А 10 вересня місто було остаточно визволено від російських окупантів і над міською радою встановлено український прапор.

Після відступу з міста росіяни постійно обстрілюють його з артилерії та реактивних систем залпового вогню, завдають авіаударів (Куп’янськ розташований за 40 кілометрів від кордону з Росією). Від обстрілів у місті постраждало багато мешканців, центральна лікарня, житлові багатоповерхові будівлі і ліцей, а також велика залізнична станція Куп’янськ-Вузловий.

Від чого походить назва Куп’янськ?

За однією з версій свою назву Куп’янськ отримав від слова «купець». За старих часів річка Оскол, на якій стоїть місто, була судноплавною, і купці часто зупинялися тут для відпочинку і у торговельних справах.

За другою версією, вся територія міста колись була буквально усіяна торф’яними купинами – купинами, від яких і походить нинішня назва міста.

Новое на сайте

  • Новини

Боржники можуть уникнути конфіскації частини майна: як це зробити

Накладено арешт на майно через борги? Пам'ятайте, що є речі, які забирати не мають права.…

20/05/2024 12:46
  • Новини

Приймають заявки на отримання нової грошової допомоги: куди звертатись

Хто може отримати грошові виплати від міжнародної організації та як це зробити.

20/05/2024 12:15
  • Новини

Українці можуть залишитися без грошей: у ПриватБанку зробили важливу заяву для власників карток

Як не залишитись без готівки під час блекаутів. У "ПриватБанку" назвали кілька способів.

20/05/2024 11:40
  • Новини

Не робіть цього на Трійцю 2024: можете нашкодити собі та своїй родині: важливі прикмети та заборони

Коли у 2024 році відзначатиметься Трійця за новим церковним календарем, що заборонено робити цього дня,…

20/05/2024 11:12
  • Новини

Стартувала видача безкоштовних продуктових наборів: як отримати гуманітарну допомогу

Як отримати безкоштовні продукти від благодійного фонду. Кому вони належать і куди звернутися для отримання.

20/05/2024 10:26
  • Новини
  • Різне

Вночі окупанти запустили по Україні ракету та 29 “шахедів” – зведення на 20 травня

Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…

20/05/2024 09:23