Статті

Суші та роли: що з’явилося раніше

 

Для ролів є характерною більша кількість водоростей норі та формат невеликих рулетиків. Що стосується начинки, то в ролах вона є більш розмаїтою. Для суші обирають здебільшого делікатесні морепродукти. Це може бути лосось, вугор, креветка та інші подібні різновиди начинки. Асортимент інгредієнтів ролів є значно ширшим. Наприклад, це можуть бути навіть гриби. Існує різновид ролів, у яких немає продуктів тваринного походження. Їх називають вега-ролами. Таку страву дуже полюбляють прихильники веганського стилю харчування.

Якою є історія суші

Щодо появи суші, то існує декілька версій щодо того, як вони побачили світ. Найбільш поширена з цих версій стверджує, що суші прийшли до Японії з Китаю. Ще одна розповідає, що понад 1300 років тому суші були винайдені на південному сході Азії. І лише після того вони дійшли до китайців, а вже згодом – і до японців.

Якщо вдаватися у деталі різних версій, то серед них і ще одна. У ній ідеться про те, що моряки Японії солили, а потім обкладали рисом попередньо випотрошені тушки риби. Робилося це для того, щоб зберегти продукт для можливості його подальшого споживання. Протягом кількох тижнів відбувався процес бродіння природним чином. Тоді рис викидали, а рибу діставали та їли.

Кінець XVII сторіччя є примітний тим, що в цей час почали виготовляти рисовий оцет. Його додавали до рису, і це забезпечувало страві приємний та виразний смак. Такий рис подавали разом з морепродуктами.

Вищезгадані приклади не є свідченням появи суші у їх класичному розумінні. Це, скоріше, приклади трансформації кулінарної традиції та тих явищ, які передували формуванню рецептури згаданої страви.

Коли ми кажемо про суші у дійсно автентичному сенсі та розумінні, вони з’явилися у позаминулому сторіччі. Ми знаємо їх зараз саме в тих рецептурах, у яких вони наближені до японських страв. Тому, попри те, що вплив Китаю на розвиток цієї страви був достатньо великим, вона вважається надбанням саме японської кулінарної традиції.

Важливою історичною постаттю в цьому контексті є суші-майстер Джоха. Цей японець відзначився тим, що він почав класти до суші сиру рибу в якості начинки. До цього моменту використовували лише маринований продукт.

Як колись готували суші

Алгоритм був достатньо простим. Спочатку суші-майстер формував кульку з рису. Після цього потрібно було додати невелику кількість васабі. До речі, цей інгредієнт був важливим не лише для того, аби посилити смак. Він вважався одним з найбільш потужних антисептиків на той час. Далі зверху на рис клали тоненький шматочок риби. Перш ніж подати страву, її охолоджували. Така страва отримала назву «нігірі-суші». Перша частина слова перекладається як «жменя».

Отож, якщо аналізувати увесь історичний шлях суші та ролів, стає очевидно, що першими з’явилися саме суші у їх традиційному розумінні. Роли, котрі є різновидом суші, побачили світ пізніше.

Винайдення ролів пов’язують з такою історичною постаттю як кухар Ічіро Машіта. Він працював в одному з закладів Америки. А нову рецептуру придумав для того, щоб здивувати чимось новеньким відвідувачів. Як ви вже, мабуть, здогадалися, йому це дійсно вдалося. Ічіро експериментував з різними форматами начинки, яку додавав у рис, загортаючи у водорості норі. Саме так з’явилися роли у тому вигляді, в якому ми звикли їх бачити та куштувати. Американська публіка дійсно оцінила страву, котру запропонував Ічіро. Тож за досить короткий час роли розповсюдилися по різних країнах світу, ставши улюбленою стравою багатьох гурманів.

Винайдення рецепту ролів є цікавим ще й тим, що навіть на іншому континенті його придумав кулінар, котрий має азіатське коріння.

Де можна замовити смачні суші та роли

Якщо вас цікавить замовлення страви у Полтаві, Запоріжжі або Дніпрі, до вашої уваги сервіс доставки Рок-н-Ролл. Асортимент є достатньо широким, аби ви могли обрати:

  • великий фірмовий сет, вага якого сягає 2,5 кг і який стане окрасою столу;
  • менші сети, якщо потрібен варіант для зустрічі двох друзів чи романтичної вечері;
  • порційні суші та роли, якщо ви хочете провести вечір наодинці, порадувавши себе приємним смаком популярної японської страви.

Отож, обирайте те, що припаде до вподоби!

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 20 серпня: що новенького обіцяють синоптики

Погода в середу мало відрізнятиметься від вівторка. Над Україною – область підвищеного атмосферного тиску, мінлива…

19/08/2025 23:26
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 20 серпня 2025 року: на що чекати Землі?

Астрономи фіксують підвищену активність магнітосфери: на Сонці продовжуються спалахи. Фахівці радять бути уважними літнім та…

19/08/2025 22:54
  • Статті

Сезонні ласощі без ризику: що важливо знати про кавун та диню

Літо – пора кавунів та динь. Ці соковиті фрукти не тільки освіжають, а й приносять…

19/08/2025 22:16
  • Новини

Час – гроші: власникам квартир та будинків важливо сплатити їх до 1 вересня

Власникам квартир та будинків в Україні нагадали: до 1 вересня необхідно розрахуватися із податками за…

19/08/2025 21:38
  • Статті

Чому з телефону зникають гроші, або про кнопковий телефон та інтернет

Поки одні оновлюють айфони, інші вірні кнопковим «Нокіям». Але мобільні оператори, схоже, вирішили: інтернет потрібен…

19/08/2025 20:47
  • Новини

Літній пиріг без яєць і молока – галета, яка підкорить усіх

Хочете порадувати себе ароматною випічкою, але без яєць та молока? Пісна галета з фруктами та…

19/08/2025 19:57