Статті

Символіка квітів у культурах різних етносів

В нашій країні зараз можливо отримати квіти навіть не виходячи з дому. Є така послуга, як, наприклад, доставка квітів у Вінницю, де грамотні флористи не тільки підберуть букет по традиції нашої культури, але й передадуть особисто до рук.

Географія квітів

В старовинному Єгипті усі квіти використовувались для прикрашання палаців фараонів та під час обрядів пов’язаних з ритуалами, ними наряджали статуї богів. Також широко розвинутими були квіткові витвори, в яких також використовувались вази з багатьма отворами для можливості вставляти кожну квітку окремо. Наприклад, лотос дарували богам в якості символу жертвопринесення, частину цієї традиції, навіть зараз збереглася у буддистів.

Рим та Греція мають багато спільного у своїх культурах, наприклад, гілки дуба, які символізували силу та владу та прикрашали голову божества Зевса. Квіти використовувалися вже в ті давні часи, як подарунок на весілля. При цьому, найчастіше, їх презентували у вигляді вінків.

У середньовічній Європі існувала велика палітра композицій з квітів та трав, які були притаманні регіону:

  • квіти, які росли на території держави;
  • духмяні трави;
  • укроп або м’ята.

Так, пелюстки із троянд червоного кольору, означали кров Христа, а Ірис його страждання. Квітами та травами прикрашали монастирі та церкви і це вважалось релігійною символікою. А ось на Вербну неділю, квітучою гілочкою цієї рослини, легенько били по хворим містам тіла і вважали, що це надасть здоров’я.

Індонезію та Індію неможливо уявити без алтарів прикрашених квітами. Там існує чітке визначення, які квіти даруються тому чи іншому божеству, та існують заборони на деякі з них.

У східних країнах до квітів існує особливе ставлення, чого варте тільки мистецтво екібани у Японії, де воно набуло статусу субкультури. Також не оминемо старовинну Русь, де відношення до квітів було символічне та мало ознаки. Ромашка вважалася символом безвиння, а мак – швидко спливаючої дівочої краси. На свято Івана Купали дівчата плели вінки та відпускали їх у воду. Квіти, які заплітались, мали окреме значення.

Новое на сайте

  • Новини

Що відбувається на фронтах – зведення Генерального штабу ЗСУ

Протягом минулої доби відбулося 95 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 69 авіаційних…

05/05/2024 11:59
  • Статті

Безкоштовні окуляри для переселенців: де і як можна отримати

У хабах (центрах) громадської організації «ВПО України» безкоштовно надають очки для зору з різними діоптріями.

05/05/2024 10:49
  • Новини

Які цікаві факти ви не знали про Великдень

Великдень - одне з найсвітліших і найрадісніших християнських свят, яке люди відзначають вже понад дві…

05/05/2024 09:28
  • Статті

Виплата пенсій: які зміни чекають на пенсіонерів за новим законом

Наприкінці квітня Верховна Рада ухвалила Закон*, який має розв’язати одразу декілька проблемних пенсійних питань, пов’язаних…

05/05/2024 08:21
  • Новини

Яке сьогодні свято: 5 травня – Світле Христове Воскресіння, Великдень

Сьогодні неділя, 5 травня 2024 року. 126-й день року за григоріанським календарем. До закінчення лишається…

05/05/2024 07:37
  • Новини

Вітаємо з Великоднем!

Сьогодні, 5 травня, православні відзначають Світле Христове Воскресіння.

05/05/2024 06:22