Чим корисний амарант з медичного погляду
Амарант містить ненасичені жирні кислоти, кальцій, магній, фосфор, залізо, вітаміни А, С, D, Е, B1, B2, а також лізин, завдяки якому шкіра зберігає пружність, а судини – еластичність.
Але найголовніше – це наявність в амаранті сквалену, який бореться з раковими клітинами і підвищує імунітет.
Крім того, під час цвітіння в листі амаранту міститься кальцію в 15 разів більше, ніж у сирі, тому його застосовують при остеопорозі.
А велика кількість вітаміну А уповільнює розвиток катаракти і відновлює гостроту зору.
Амарант на кухні
За смаком молоде листя амаранту нагадує шпинат. З нього готують салати і супи, заварюють у вигляді чаю, зокрема у складі трав’яних зборів.
З амарантової крупи готують кашу, а олію з насіння амаранту використовують як звичайну рослинну, додаючи у будь-які страви.
Зерна амаранту на смак схожі на горіхи. З них готують не лише олію, але і борошно, яке не містить глютену.
Протипоказань у використанні амаранту дуже небагато. Його небажано вживати тим, хто страждає на жовчнокам’яну, сечокам’яну хвороби, панкреатит або холецистит.