Неділя, 8 Вересня, 2024
ГоловнаСпоживачПетлі дверні: які бувають і як вибрати

Петлі дверні: які бувають і як вибрати

Этот материал также доступен на русском языке
У сучасних магазинах є широкий асортимент дверних петель. Покупці мають можливість вибрати модель, яка буде відповідати індивідуальним вимогам. Така деталь, незважаючи на невеликий розмір, виконує важливу функцію. Дверна петля дозволяє не тільки відчиняти або зачиняти двері, але й утримувати полотно на рамі.

Дверні петлі: тип конструкції

Петлі або навіси на двері бувають різних видів. Їх поділяють залежно від способу монтажу, роз’ємності, матеріалу виготовлення типу конструкції. Стандартно навіси ділять на два типи: навісний чи універсальний. Якщо монтувати роз’ємну петлю, то стул можна буде зняти, не відкручуючи навіс. Універсальна модель передбачає попереднє відкручування для зняття полотна. Головний плюс такої петлі в тому, що її можна встановити майже на будь-які двері, незалежно від того, в який бік вони закриваються. Залежно від конструктивних особливостей, петлі бувають:

  1. Накладними. Монтаж не вимагає врізання, їх прикручують до дверей та короба. Встановити таку фурнітуру досить просто, зробити це можна самостійно, не маючи спеціальних інструментів та навичок.
  2. Врізними. Для встановлення потрібно додаткове врізання, крила виробу утоплюють усередині полотна, отвори роблять спеціальним інструментом. Така модель фурнітури досить надійна, тому її можна встановлювати на важких дверях. Вона здатна забезпечити безпеку, запобігатиме випадковому падінню.
  3. Вкрутими. Такий тип застосовують для встановлення на полотна з притвором. Конструкція включає кілька штирів з різьбленням. Одне кріплення вкручують у полотно, інше в короб. Після одного штиря насаджують на другий. Такі моделі петель бувають з різною кількістю штирів.
  4. Прихованим. Зовні петлі представлені у вигляді двох цілісних частин, «прихованих» від сторонніх очей. Плюс такої фурнітури в тому, що він не псує естетичність приміщення. Установка прихованих навісів є досить складною, тому її краще довірити професіоналам.
  5. Кутовими. Встановлюють на полотна із притвором. Такі моделі представлені у вигляді планок, розташованих під кутом 90 градусів.

Бувають і нестандартніші моделі петель, наприклад, барного, приварного, двостороннього типу і т.д. Петлі підбирають залежно від виду дверей (вхідні, міжкімнатні) і матеріалу виготовлення полотна.

Матеріал дверної петлі

Дверні петлі можуть бути:

  1. Латунованими. Сплав цинку та сталі, який покривають латунню. Іноді на петлі наносять різнокольорову емаль або інші засоби, що імітують золото чи хром.
  2. Латунними. Такі моделі найпопулярніші. Вироби з латуні легко обробляти, вони добре піддаються полірування.
  3. Сталевими. Дорогі моделі навісів, які, як правило, відрізняються високою якістю. Вироби із сталі дуже міцні та надійні, їх можна встановлювати на важкі вхідні двері.

Як правильно вибрати петлі на двері

Перш ніж купити дверну фурнітуру, потрібно взяти до уваги кілька важливих критеріїв:

  • рівень захисту;
  • універсальність;
  • естетичність;
  • вартість.

Петля може бути для правосторонніх, лівих дверей або універсальної. Фахівці рекомендують надавати перевагу універсальним моделям, вони підійдуть для всіх типів дверей.

Вибирати дверний навіс варто тоді, коли є інформація про те, на які його двері монтуватимуть. Якісна, дорога фурнітура відрізняється зносостійкістю та надійністю. Якщо правильно монтувати петлю, вона прослужить довго і впорається з усіма покладеними на неї завданнями.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні