Шафран – це натуральний барвник оранжевого кольору, а також популярна в кулінарії спеція. Іноді шафран називають крокусом, а отримують його з висушених приймочок рослини сімейства ірисових.
Шафран надає страві своєрідного аромату і смаку, проте треба бути обережним – у великих кількостях шафран небезпечний: 10 грамів шафрану – смертельна доза для людини. Але якщо ви додаватимете шафран у страви в невеликих кількостях, він принесе організму користь і допоможе позбавитися багатьох захворювань.
У народній медицині шафран здавна використовували як засіб
- проти безсоння,
- розладу шлунка,
- кашлю,
- сечогінний,
- спазмолітичний і
- легкий знеболювальний.
Шафран добре впливає на серцево-судинну систему та розумову діяльність людини.
Крім того, ефірна олія шафрану вважається сильним антиоксидантом, який знищує ракові клітини.
Шафран також допомагає покращити зір при м’язовій дегенерації та пігментному ретиніті, а також при природних процесах погіршення зору у похилому віці.
Що стосується протипоказань, то шафран не можна вживати людям з біполярним розладом, алергією на кукіль та ослабленим організмом.