Його корисно пити при гастритах зі зниженою кислотністю, використовувати як хороший відхаркувальний та потогінний засіб при респіраторних інфекціях, а також для полоскання горла при ангіні.
Він має в’яжучий ефект при діареї та шлункових кольках, вживають його для поліпшення травлення, при жовчо- та сечокам’яній хворобах.
Крім того, настій застосовують і зовнішньо – при туберкульозі шкіри, діатезах, екземах і для промивання ран.
Рецепт
1 столову ложку квітів залити 1 склянкою окропу, добре укутати і настоювати 40 хвилин, потім процідити. Приймати по 2 ковтки 3 рази на день за 0,5 години до їди.
Увага! Перш ніж застосовувати калину при підвищеному згортанні крові, подагрі та хворобах нирок, потрібно порадитися з лікарем.
Поради
- При пародонтозі допоможе прополіс. Потрібно накласти його тонким шаром на ясна з двох боків, притиснути марлею і залишити на всю ніч. Робити щонайменше 7 ночей поспіль.
- При печії допоможе мигдаль. Мигдальний горіх нейтралізує шлункові кислоти. Перед вживанням обробіть горіх окропом і зніміть шкірку. Їжте мигдаль повільно, ретельно пережовуючи.