Статті

Обрізка плодових дерев на високий урожай: як правильно сформувати крону

Щоб крона росла у ширину

Крім обрізки, формування крони досягається насамперед вигином гілок та їх розташуванням у період вегетації перші кілька років. Правильно сформована крона мусить розростатися завширшки і якнайменше у висоту.

Традиційно однорічні пагони відгинають за допомогою розтяжок, закріплених до кілочків, або підвішуючи вантажі. Доглядати за такими деревцями незручно і небезпечно, особливо на великих площах: завжди є ризик вдаритися головою об вантаж або спіткнутися об розтяжку. До того ж на пагонах часто з’являється перетяжка кори шпагатом. Непоодинокими є випадки згинання пагону дугою (аркою), що призводить до утворення вертикальних вовчків.

Вихід допитливі садівники та вчені агрономи знайшли і навіть науково обґрунтували у вигляді патенту на винахід. Метод настільки простий, ефективний та різноманітний, що без порушення авторських прав кожен садівник може його застосувати у себе в саду, маючи шматки сталевого дроту діаметром 3-4 міліметри та плоскогубці.

Новий метод: робимо скоби

Перед формуванням вибирають пагони так, щоб після відгинання вони були під кутом 65-75 градусів стосовно стовбура дерева, що виключає перспективу розколювання гілок під вагою врожаю. Фіксують пагони під потрібним кутом за допомогою дротяних пристосувань (гілкогин). Щоб зробити їх, один кінець дроту згинають П-подібно, а другий кінець – гачком, зігнувши його під прямим кутом і провернувши навколо осі дроту на 90 градусів. Скоба, що вийшла, чимось нагадує пазурі (лази або кішки) електромонтера, які використовуються для лазіння по стовпах, тільки зусилля на скобу відбувається знизу вгору. Охопивши П-подібною частиною скоби стовбурець деревця, під гачок підводять пагін і фіксують його під потрібним кутом. Протягом вегетаційного сезону скобу можна переміщати для надання пагону потрібного вигину.

Скоби можуть бути універсальними або індивідуальними під конкретне дерево або гілку. Гілкогини легко і швидко монтуються, потрібно менше витрат і вони є дуже довговічними.

Крім обрізки, формування крони досягається насамперед вигином гілок та їх розташуванням у період вегетації перші кілька років. Правильно сформована крона повинна розростатися завширшки і якнайменше у висоту.

Слід знати, якщо положення пагону більш пряме, він сильніше росте у висоту і менше гілкується. Що ближче положення пагонів до прямого кута стосовно центральної осі, то слабшим є зростання у довжину і сильнішим є розгалуження і ряснішим є закладання репродуктивних бруньок.

Новое на сайте

  • Новини

Жінки мають стати на військовий облік уже в травні: кого торкнеться новий закон про мобілізацію

Кому з жінок потрібно обов'язково стати на військовий облік у травні. Список професій.

03/05/2024 17:57
  • Гроші
  • Новини

Виплатять по 10800 гривень: оголошено реєстрацію на нову грошову допомогу

Куди звернутись для отримання фінансової допомоги протягом трьох місяців від благодійної організації?

03/05/2024 16:51
  • Новини
  • Пенсійна справа

Для деяких пенсіонерів призупинено зарахування пенсій на картку — хто залишиться без грошей

Чому частина пенсіонерів перестали отримувати пенсійні виплати та чи можливо їх поновити? У Міністерстві соціальної…

03/05/2024 15:49
  • Статті

Автоматизація процесів виробництва соняшникової олії: переваги та виклики

Виробництво соняшникової олії є важливим сектором харчової промисловості, а якість та рівень автоматизації процесів тут…

03/05/2024 15:43
  • Новини

Це не добриво, а справжній скарб – коштує копійки, а врожай виходить рясний

Щоб розсада росла міцною і здоровою, її неодмінно потрібно підгодовувати. Стануть у пригоді народні методи,…

03/05/2024 14:47
  • Новини

Без штучних барвників: топ-6 способів зробити натуральні великодні крашанки

Знайти фарби для яєць на Великдень не складе труднощів, але набагато корисніше пофарбувати їх натуральними…

03/05/2024 13:48