Як дізнатися, чи достатньо ґрунт пропарився? Перевірений спосіб – на водяній бані. Для цього ґрунт необхідно помістити в друшляк над каструлею, заповненою водою на чверть, і закласти в ґрунт сиру картоплину.
Поставити каструлю на плиту та кип’ятити 10-15 хвилин. Готовність визначають за допомогою сірника. Проткніть картоплю, якщо вона м’яка – ґрунт готовий.
Після пропарювання бажано дати ґрунту «відпочити» близько двох тижнів, щоб за цей час у ньому «прокинулися» корисні ґрунтові мікроорганізми. Якщо терміни для посадки розсади підтискають, можна пролити грунт розчином будь-якого ЕМ-препарату для обробки грунту.
*Препарат ефективних мікроорганізмів. Являє собою особливу групу мікроорганізмів: дріжджі, грибки, ферментуючі, молочнокислі бактерії тощо.