Статті

Будьте уважні: шахраї вигадали нові способи «розводу»

Роблять вони це майстерно і професійно, враховуючи глибокі психологічні моменты. Як не потрапити на вудку аферистів?

Старі купюри міняти не треба

З 1 січня НБУ починає поступове вилучення старих купюр номіналом 5, 10, 20 і 100 гривень.

Водночас розплачуватися цими банкнотами можна буде, як і раніше. Обмінювати їх спеціально не треба.

Водночас існує небезпека, що заміною купюр можуть скористатися шахраї. Наприклад, представитися працівниками соцзабезу і розповісти, що у зв’язку з фінансово-економічною реформою необхідно терміново поміняти старі банкноти на нові. А для цього попросять передати їм усі гроші, які у вас є.

Така афера розрахована саме на людей похилого віку. Адже вони звикли довіряти працівникам соціальних служб та інших офіційних організацій. До того ж шахраї можуть пред’явити фальшиві документи.

Якщо вам зроблять таку пропозицію – обов’язково повідомте близьких. Та й взагалі – у жодному разі не пускайте у квартиру незнайомих людей.

Шукайте близьких за допомогою поліції

Під час війни багато які люди розшукують своїх зниклих безвісти близьких. А аферисти не соромляться скористатися трагічною ситуацією. Вони шукають оголошення про пошук зниклих і зв’язуються з їх авторами. Говорять, що нібито знають, де саме перебуває розшукувана людина, а за інформацію про неї просять винагороду.

Щоб не стати жертвою шахраїв, розшукувати зниклих потрібно лише за допомогою офіційних організацій.

Якщо ж вам зателефонували невідомі і вимагають гроші за відомості про зниклого, в жодному разі не ведіться на це. Не спілкуйтеся з аферистами самі. Зверніться до поліції або до Центру протидії дезінформації.

Не повідомляйте дані банківської картки

Наживаються шахраї і на наданні грошової допомоги. Аферисти публікують у соціальних мережах або надсилають у вигляді СМС-повідомлення пропозиції отримати соціальні виплати від Червоного Хреста, ООН або держустанов. У таких повідомленнях є посилання на підставні сайти будь-якого банку або благодійної установи.

При переході на такі сайти шахраї можуть отримати дані вашої банківської картки або номер телефону і пароль. А потім – зайти у справжній інтернет-банк і вивести усі гроші.

Обов’язково перевіряйте адреси сайтів, де ви збираєтеся вводити дані своєї карти. Зазвичай шахраї розраховують на нашу неуважність. Тому створюють фальшиві сайти, що відрізняються однією літерою. Наприклад: справжній сайт: privat24.ua; фальшивий сайт: privvat24.ua.

І пам’ятайте: нікому не можна повідомляти код CCV ри цифри на обороті карті). Інакше шахраї можуть розрахуватися карткою в інтернеті.

Стабільний мобільний зв’язок не продають

Найчастіше через часті відключення електроенергії сигнал мобільного зв’язку ослаблений або зовсім зникає. І навіть цією ситуацією поспішили скористатися шахраї. Аферисти, представляючись працівниками мобільної компанії, запевняють легковірного абонента, що його можна «переключити на іншу вежу». І запевняють, що навіть під час відключень електрики мобільний зв’язок клієнт матиме.

Шахраї надсилають на телефон абоненту код, цифри якого просять назвати, після чого отримують доступ до мобільних додатків банків та соціальних мереж.

 У жодному разі не передавайте особисті дані і коди підтверджень підозрілим особам – закликають у Центрі протидії дезінформації.

Якщо ж з мобільним зв’язком виникли проблеми, звертатися по допомогу слід лише на «гарячі лінії» своїх операторів: «Київстар» – 466, «Водафон» – 111, «Лайфсел» – 5433.

П’ять порад психологів

Щоб розпізнати афериста, психологи радять звертати увагу на такі моменти.

1. НА ВАС ВИХОДЯТЬ САМІ. Дзвінок, СМС-повідомлення, електронний лист або посилання у месенджері. Зауважте, що ініціатору контакту щось від вас потрібно.

2. З ВАМИ РОЗМОВЛЯЮТЬ ПРО ГРОШІ. Схеми обману майже завжди пов’язані з фінансами. Легенди можуть бути будь-якими, але йтиметься про гроші, які ви можете втратити.

3. ВАС ПРОСЯТЬ ПОВІДОМИТИ ДАНІ. Дані вашої банківської картки, логіни та паролі до особистого кабінету на сайті банку або до мобільного додатку – це конфіденційна інформація.

Справжній працівник банку ніколи не спитає секретних реквізитів картки, ПІН-кодів і паролів. Якщо про них запитують – значить вас намагаються обдурити.

4. ВАС ВИВОДЯТЬ З РІВНОВАГИ. Шахраї прагнуть викликати у вас сильні емоції – налякати або порадувати: наприклад, повідомляють про проблему з родичем або повідомляють про виграш. Так вони збивають з пантелику і притуплюють пильність потенційної жертви. Зберігайте спокій і не поспішайте слідувати чужим інструкціям.

5. НА ВАС ТИСНУТЬ. Шахраї завжди кваплять, щоб не дати вам часу обміркувати ситуацію. Ситуація, в якій вам не дають права вибору і змушують негайно діяти, підозріла. Якщо відчуваєте психологічний дискомфорт, краще одразу ж припиняйте спілкування.

Метки: аферисти обман шахраї

Новое на сайте

  • Новини

В одному з міст з’явилася нова комунальна послуга – за що ще платитимуть мешканці

Мешканці одного з українських міст отримали платіжки за вивезення побутових відходів із додатковою графою. Яку…

17/05/2024 09:54
  • Новини

Розпочався прийом заявок на грошову допомогу від Карітас – як взяти участь у програмі

В одній з областей України збирають дані на виплати багатосекторної допомоги. Як подати заявку, щоб…

17/05/2024 09:16
  • Новини

В одній з областей видається гуманітарна допомога – як отримати продуктовий набір

Благодійна організація допомагає жителям України, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

17/05/2024 07:32
  • Новини

Свята та народні прикмети 17 травня – навіщо цього дня потрібно з’їсти страву з картоплі

17 травня в Україні відзначають Всесвітній день електрозв'язку та інформаційного суспільства. Православні вшановують пам'ять апостола…

17/05/2024 06:27
  • Новини

Візьміть банку кукурудзи та яблуко: найсмачніший салат за 5 хвилин – готуватимете кожні вихідні

Зазвичай на приготування салату потрібно витратити достатню кількість часу та фінансів. Але сьогодні пропонуємо вам…

17/05/2024 05:26
  • Домашній адвокат
  • Статті

У яких випадках потрібна допомога адвоката з аліментів?

Турбота про дитину — це, мабуть, один із найважливіших обов'язків батьків. Вони повинні опікуватися, навчати,…

16/05/2024 23:59