Статті

Як треба харчуватися, коли холодно?

Як це робити взимку, радить нутриціолог (фахівець, який займається наукою про їжу) та консультант з харчування Наталія Ходєєва.

БІЛКИ. Поряд з м’ясом і рибою, яйцями та молочними продуктами потрібно не забувати про рослинні білки – горіхи, бобові, насіння. Обов’язково у раціоні має бути чергування. Головне, не переїдати – велика кількість білка шкодить ниркам і порушує секрецію інсуліну.

ЗЛАКИ. Дають багато енергії, а значить і тепла, тому вони обов’язково мають бути у вашому раціоні взимку. Також пам’ятайте, що надто оброблені каші (наприклад, пластівці з додаванням цукру або фруктів) швидко засвоюються і не можуть надовго втамовувати голод.

ОВОЧІ. У зимовий період треба по можливості вживати свіжі капусту, моркву, буряк, гарбуз, а також запастися консервованими або замороженими овочами. Однак усі консервовані продукти містять підвищену кількість солі. Тому їх вживання має бути помірним, а у поєднанні з ними не слід їсти ковбаси, сири та інші насичені сіллю продукти.

ЖИРИ. Муситье бути чергування рослинних і тваринних жирів – наприклад, пару столових ложок рослинної олії, 10-15 грамів вершкового масла і трохи горіхів або насіння протягом одного дня.

СУПИ. Не забувайте їсти густі суп, борщ та інші перші страви, навіть просто бульйони: вони зігрівають тіло і покращують процес травлення, насичують організм усіма потрібними речовинами.

КОНСЕРВИ. Доступні, добре зберігаються, але в них містяться шкідливі елементи, тому консерви потрібно вживати дозовано і в поєднанні з овочами або крупами, де є клітковина, яка допомагає виводити все шкідливе з організму.

Господині на замітку

  • Цілий лимон довше збереже свою свіжість, якщо його покласти у банку з холодною водою.
  • Щоб банка з томатом не запліснявіла, після відкриття налийте поверх томату трохи рослинної олії – і плісняви не буде.
  • Щоб яблука при випіканні шарлотки не пускали багато соку, обваляйте їх у борошні.
  • При приготуванні киселю розведений крохмаль слід лити не в середину каструлі, а ближче до стінок.
  • Відбити м’ясо без бризок можна, якщо його покласти на кілька хвилин у морозилку. А потім загорнути у харчову плівку і відбити.
  • Для того щоб спагеті та макарони при варінні не злипалися, потрібно у воду (2,5 літра) додати три столові ложки лимонного соку або одну столову ложку оцту.
  • Щоб яєчні білки не темніли, їх не слід збивати в алюмінієвому посуді, інакше вони набудуть сірого кольору.
  • Запечені в духовці курячі грудки будуть соковитішими, якщо перед приготуванням їх змастити кетчупом і сметаною, взятими у рівній кількості (сметану можна замінити майонезом, а кетчуп – аджикою).
  • Якщо після варіння буряк втратив свій колір, покладіть його в холодильник, колір частково відновиться. Додайте трохи цукру у воду, в якій вариться овоч, це покращить його смак.
  • Щоб квасоля була смачнішою, злийте воду, в якій вона вариться, відразу після закипання. Потім залийте квасолю гарячою водою і варіть до готовності.
  • Для приготування вінегрету кожен овоч наріжте в окрему посудину, додайте трохи рослинної олії і перемішайте. І лише потім пересипте у загальну миску і змішайте з іншими овочами. Тоді овочі не забарвляться буряковим соком.
  • Не виливайте олію з-під рибної консерви. Змішайте її з рослинною і обсмажте у ній трохи часнику. Такий варіант можна використовувати як заправку для салатів або подати з вареною картоплею, рисом та макаронами.

 Якщо для випічки необхідне вершкове масло, а у вас його немає, використовуйте рослинну олію:

  • 5 грамів вершкового дорівнює 3/4 чайної ложки олії;
  • 10 грамів вершкового дорівнює 1,5 чайної ложки олії;
  • 15 грамів вершкового дорівнює 2,5 чайної ложки олії;
  • 150 грамів вершкового дорівнює половині склянки олії;
  • 170 грамів вершкового дорівнює половині склянки;
  • 200 грамів вершкового дорівнює 3/4 склянки;
  • 450 грамів вершкового дорівнює 1,5 склянки олії.

Новое на сайте

  • Новини

Пенсії як привілеї: чому кожен п’ятий українець отримує особливі виплати

В Україні майже кожен п'ятий пенсіонер отримує виплати за спеціальним законодавством. Але вже незабаром система…

06/07/2025 10:59
  • Новини

Новий урожай українських кавунів вже у продажу: чому дорого і що буде далі

Українські фермери розпочали збір кавунів, але поки що врожай продають за підвищеною ціною. Чому кавуни…

06/07/2025 09:54
  • Статті

Посилка з міною: як херсонець урятував себе від вірної смерті

Отримати повідомлення про посилку - буденність. Але в умовах війни це навіть може стати смертельною…

06/07/2025 08:59
  • Статті

Як повернути пенсію, якщо не пройшли ідентифікацію вчасно

Через прострочену ідентифікацію чи неактивний рахунок тисячі пенсіонерів-ВПО залишилися без виплат. Нова ухвала Кабміну дозволяє…

06/07/2025 07:47
  • Новини

Чи можна не працювати під час повітряної тривоги і отримувати зарплату

Чи має право роботодавець вимагати від працівника виконувати свою роботу під час повітряної тривоги?

06/07/2025 06:34
  • Новини

Магнітні бурі на неділю, 6 липня – який вплив на здоров’я

Магнітні бурі впливають на здоров'я багатьох людей, і щоб добре підготуватися до складного періоду, потрібно…

05/07/2025 21:55