Статті

Як треба харчуватися, коли холодно?

Як це робити взимку, радить нутриціолог (фахівець, який займається наукою про їжу) та консультант з харчування Наталія Ходєєва.

БІЛКИ. Поряд з м’ясом і рибою, яйцями та молочними продуктами потрібно не забувати про рослинні білки – горіхи, бобові, насіння. Обов’язково у раціоні має бути чергування. Головне, не переїдати – велика кількість білка шкодить ниркам і порушує секрецію інсуліну.

ЗЛАКИ. Дають багато енергії, а значить і тепла, тому вони обов’язково мають бути у вашому раціоні взимку. Також пам’ятайте, що надто оброблені каші (наприклад, пластівці з додаванням цукру або фруктів) швидко засвоюються і не можуть надовго втамовувати голод.

ОВОЧІ. У зимовий період треба по можливості вживати свіжі капусту, моркву, буряк, гарбуз, а також запастися консервованими або замороженими овочами. Однак усі консервовані продукти містять підвищену кількість солі. Тому їх вживання має бути помірним, а у поєднанні з ними не слід їсти ковбаси, сири та інші насичені сіллю продукти.

ЖИРИ. Муситье бути чергування рослинних і тваринних жирів – наприклад, пару столових ложок рослинної олії, 10-15 грамів вершкового масла і трохи горіхів або насіння протягом одного дня.

СУПИ. Не забувайте їсти густі суп, борщ та інші перші страви, навіть просто бульйони: вони зігрівають тіло і покращують процес травлення, насичують організм усіма потрібними речовинами.

КОНСЕРВИ. Доступні, добре зберігаються, але в них містяться шкідливі елементи, тому консерви потрібно вживати дозовано і в поєднанні з овочами або крупами, де є клітковина, яка допомагає виводити все шкідливе з організму.

Господині на замітку

  • Цілий лимон довше збереже свою свіжість, якщо його покласти у банку з холодною водою.
  • Щоб банка з томатом не запліснявіла, після відкриття налийте поверх томату трохи рослинної олії – і плісняви не буде.
  • Щоб яблука при випіканні шарлотки не пускали багато соку, обваляйте їх у борошні.
  • При приготуванні киселю розведений крохмаль слід лити не в середину каструлі, а ближче до стінок.
  • Відбити м’ясо без бризок можна, якщо його покласти на кілька хвилин у морозилку. А потім загорнути у харчову плівку і відбити.
  • Для того щоб спагеті та макарони при варінні не злипалися, потрібно у воду (2,5 літра) додати три столові ложки лимонного соку або одну столову ложку оцту.
  • Щоб яєчні білки не темніли, їх не слід збивати в алюмінієвому посуді, інакше вони набудуть сірого кольору.
  • Запечені в духовці курячі грудки будуть соковитішими, якщо перед приготуванням їх змастити кетчупом і сметаною, взятими у рівній кількості (сметану можна замінити майонезом, а кетчуп – аджикою).
  • Якщо після варіння буряк втратив свій колір, покладіть його в холодильник, колір частково відновиться. Додайте трохи цукру у воду, в якій вариться овоч, це покращить його смак.
  • Щоб квасоля була смачнішою, злийте воду, в якій вона вариться, відразу після закипання. Потім залийте квасолю гарячою водою і варіть до готовності.
  • Для приготування вінегрету кожен овоч наріжте в окрему посудину, додайте трохи рослинної олії і перемішайте. І лише потім пересипте у загальну миску і змішайте з іншими овочами. Тоді овочі не забарвляться буряковим соком.
  • Не виливайте олію з-під рибної консерви. Змішайте її з рослинною і обсмажте у ній трохи часнику. Такий варіант можна використовувати як заправку для салатів або подати з вареною картоплею, рисом та макаронами.

 Якщо для випічки необхідне вершкове масло, а у вас його немає, використовуйте рослинну олію:

  • 5 грамів вершкового дорівнює 3/4 чайної ложки олії;
  • 10 грамів вершкового дорівнює 1,5 чайної ложки олії;
  • 15 грамів вершкового дорівнює 2,5 чайної ложки олії;
  • 150 грамів вершкового дорівнює половині склянки олії;
  • 170 грамів вершкового дорівнює половині склянки;
  • 200 грамів вершкового дорівнює 3/4 склянки;
  • 450 грамів вершкового дорівнює 1,5 склянки олії.

Новое на сайте

  • Новини

В Україні почали перевіряти оголошення про роботу: хто постраждає

Фахівці перевіряють вакансії, розміщені роботодавцями та кадровими агентствами.

21/05/2025 16:25
  • Новини

Чому в’януть і жовтіють помідори – ось чим треба полити рослини

Розсада добре прижилася, але з настанням спеки, незважаючи на поливи, кущики починають в'янути, а листя…

21/05/2025 15:18
  • Новини

Кекс «П’ятихвилинка»: готуємо ідеальний десерт за мінімум часу

Порадуйте своїх рідних і гостей неймовірно ніжним десертом, який готується за лічені хвилини без особливих…

21/05/2025 14:35
  • Статті

5 речей, які ти не знала про історію жіночих кедів

За своє століття існування кеди перетворилися із суто функціонального спортивного взуття на культурний феномен, що…

21/05/2025 13:57
  • Новини

Примусове вилучення пенсій: які нові норми заклали в держбюджет

У кого з пенсіонерів можуть примусово вилучити пенсійні виплати і з чим це пов'язано.

21/05/2025 13:22
  • Новини

З 1 червня в банках України вводять нові ліміти: які зміни приготували для українців

Для власників банківських карток багатьох українських банків з літа діятимуть нові правила. Які саме обмеження…

21/05/2025 12:10