Статті

Як треба харчуватися, коли холодно?

Як це робити взимку, радить нутриціолог (фахівець, який займається наукою про їжу) та консультант з харчування Наталія Ходєєва.

БІЛКИ. Поряд з м’ясом і рибою, яйцями та молочними продуктами потрібно не забувати про рослинні білки – горіхи, бобові, насіння. Обов’язково у раціоні має бути чергування. Головне, не переїдати – велика кількість білка шкодить ниркам і порушує секрецію інсуліну.

ЗЛАКИ. Дають багато енергії, а значить і тепла, тому вони обов’язково мають бути у вашому раціоні взимку. Також пам’ятайте, що надто оброблені каші (наприклад, пластівці з додаванням цукру або фруктів) швидко засвоюються і не можуть надовго втамовувати голод.

ОВОЧІ. У зимовий період треба по можливості вживати свіжі капусту, моркву, буряк, гарбуз, а також запастися консервованими або замороженими овочами. Однак усі консервовані продукти містять підвищену кількість солі. Тому їх вживання має бути помірним, а у поєднанні з ними не слід їсти ковбаси, сири та інші насичені сіллю продукти.

ЖИРИ. Муситье бути чергування рослинних і тваринних жирів – наприклад, пару столових ложок рослинної олії, 10-15 грамів вершкового масла і трохи горіхів або насіння протягом одного дня.

СУПИ. Не забувайте їсти густі суп, борщ та інші перші страви, навіть просто бульйони: вони зігрівають тіло і покращують процес травлення, насичують організм усіма потрібними речовинами.

КОНСЕРВИ. Доступні, добре зберігаються, але в них містяться шкідливі елементи, тому консерви потрібно вживати дозовано і в поєднанні з овочами або крупами, де є клітковина, яка допомагає виводити все шкідливе з організму.

Господині на замітку

  • Цілий лимон довше збереже свою свіжість, якщо його покласти у банку з холодною водою.
  • Щоб банка з томатом не запліснявіла, після відкриття налийте поверх томату трохи рослинної олії – і плісняви не буде.
  • Щоб яблука при випіканні шарлотки не пускали багато соку, обваляйте їх у борошні.
  • При приготуванні киселю розведений крохмаль слід лити не в середину каструлі, а ближче до стінок.
  • Відбити м’ясо без бризок можна, якщо його покласти на кілька хвилин у морозилку. А потім загорнути у харчову плівку і відбити.
  • Для того щоб спагеті та макарони при варінні не злипалися, потрібно у воду (2,5 літра) додати три столові ложки лимонного соку або одну столову ложку оцту.
  • Щоб яєчні білки не темніли, їх не слід збивати в алюмінієвому посуді, інакше вони набудуть сірого кольору.
  • Запечені в духовці курячі грудки будуть соковитішими, якщо перед приготуванням їх змастити кетчупом і сметаною, взятими у рівній кількості (сметану можна замінити майонезом, а кетчуп – аджикою).
  • Якщо після варіння буряк втратив свій колір, покладіть його в холодильник, колір частково відновиться. Додайте трохи цукру у воду, в якій вариться овоч, це покращить його смак.
  • Щоб квасоля була смачнішою, злийте воду, в якій вона вариться, відразу після закипання. Потім залийте квасолю гарячою водою і варіть до готовності.
  • Для приготування вінегрету кожен овоч наріжте в окрему посудину, додайте трохи рослинної олії і перемішайте. І лише потім пересипте у загальну миску і змішайте з іншими овочами. Тоді овочі не забарвляться буряковим соком.
  • Не виливайте олію з-під рибної консерви. Змішайте її з рослинною і обсмажте у ній трохи часнику. Такий варіант можна використовувати як заправку для салатів або подати з вареною картоплею, рисом та макаронами.

 Якщо для випічки необхідне вершкове масло, а у вас його немає, використовуйте рослинну олію:

  • 5 грамів вершкового дорівнює 3/4 чайної ложки олії;
  • 10 грамів вершкового дорівнює 1,5 чайної ложки олії;
  • 15 грамів вершкового дорівнює 2,5 чайної ложки олії;
  • 150 грамів вершкового дорівнює половині склянки олії;
  • 170 грамів вершкового дорівнює половині склянки;
  • 200 грамів вершкового дорівнює 3/4 склянки;
  • 450 грамів вершкового дорівнює 1,5 склянки олії.

Новое на сайте

  • Новини

Що ховається у підземеллях України: найзагадковіші та найвражаючі печери

Хочете випробувати адреналін, торкнутися таємниць природи і побачити дива, приховані глибоко під землею? Для цього…

21/08/2025 06:22
  • Новини

Чи відновлять доплати до пенсії пенсіонерам з 9 регіонів – що повідомили в Мінсоцполітики

Частина пенсіонерів залишилася без доплат до пенсії. У Мінсоцполітики повідомили, чому виплати припинені і чи…

21/08/2025 05:33
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 21 серпня

21 серпня в Івано-Франківській, Закарпатті та Чернігівській області очікується невеликий дощ.

20/08/2025 23:14
  • Новини

Магнітні бурі на четвер, 21 серпня 2025 року: хвилюватись або відпочивати

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Дуже важливо у дні з магнітними бурями та напередодні…

20/08/2025 22:46
  • Новини

Забудьте про магазин: 2 рецепти натуральних домашніх соусів з яскравим смаком

Навіщо купувати соус, якщо можна приготувати його самому натуральний, ароматний і без консервантів? Ми ділимося…

20/08/2025 22:13
  • Новини

Пенсії з вересня 2025 року: хто отримає доплати і що важливо знати

Вже з вересня українські пенсіонери можуть зіткнутися із важливими змінами. Розповідаємо, кого торкнуться нововведення.

20/08/2025 21:36