Статті

З 14 грудня в Україні змінюється порядок реєстрації транспортних засобів

Що саме зміниться в алгоритмі реєстрації та перереєстрації транспортного засобу, розповів заступник начальника Головного сервісного центру МВС Володимир Баранець на брифінгу в інформаційному агентстві «Укрінформ».

«Перша зміна стосується експертного дослідження транспортного засобу, яке проводить Експертна служба МВС. Воно виділяється за процедурою реєстрації у сервісному центрі МВС. Виділення не означає скасування. Тепер його потрібно проходити до того, як звертатись за послугою реєстрації та перереєстрації транспортного засобу», – розповів Володимир Баранець.

Крім зручності пов’язаної з екстериторіальністю, таке виділення ще й дозволяє в майбутньому проводити реєстраційні дії з транспортними засобами онлайн за допомогою двох смартфонів або комп’ютерів – власника та покупця.

“Оскільки єдиний крок, який не можна було провести онлайн – це був огляд у експертів, то виділення цієї процедури дозволяє перенести реєстраційні дії з авто в онлайн”, – пояснив заступник начальника Головного сервісного центру МВС.

Алгоритм реєстрації транспортного засобу в Україні при купівлі-продажу авто тепер стає таким:

  • спочатку слід звернутися до Експертної служби МВС та отримати їх висновок про транспортний засіб;
  • потім 2 сторони власник і покупець або їх представники з діючим висновком звертаються до сервісного центру МВС та проводять перереєстрацію транспортного засобу. Або це можна буде зробити онлайн.

«Ще одна важлива зміна пов’язана з тим, що можна відмовитися від пластикових бланків свідоцтва про реєстрацію транспортного та пластикового бланка посвідчення водія. При замовленні онлайн послуги обміну посвідчення водія або онлайн послуги перереєстрації транспортного засобу можна вибрати опцію без виготовлення фізичного документа — тільки цифровий. Тобто в Україні цифрові документи є Посвідчення водія та Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу стають не просто такими ж діючими, як і фізичні документи, а можуть бути єдиними наявними, які дозволяють керувати транспортним засобом», — повідомив Володимир Баранець.

Тут важливо зазначити, що алгоритм оформлення таких електронних документів включає повну перевірку, всебічне опрацювання заявки адміністратором сервісного центру МВС. Але на бек-офісі без особистого контакту із замовниками послуг. Тобто відбувається перевірка даних з усіх потрібних баз і лише потім схвалення заявки чи ні. Якщо в базах даних є будь-яка інформація, що перешкоджає наданню послуги, така завка буде відхилена.

Тобто укладати договір купівлі-продажу онлайн буде так само безпечно, як і прийти ногами в сервісний центр МВС і зробити це особисто, з погляду процесів перевірки заявки нашими адміністраторами. Або замовити обмін посвідчення водія онлайн через Електронний кабінет водія так само безпечно, як і офлайн», — підкреслив заступник начальника Головного сервісного центру МВС.

Набуття чинності двома постановами означає, що з 14 грудня онлайн перереєстрацію робити дозволено, оформляти тільки онлайн посвідчення водія теж буде дозволено. Але процес імплементації законодавчих змін може статися кілька етапів. Про етапність змін та впровадження всіх онлайн послуг у Головному сервісному центрі МВС пообіцяли повідомити додатково.

Новое на сайте

  • Новини

Це підживлення з підручних засобів просто творить дива: огірки втомитеся збирати

Отримати рекордний урожай огірків можна не тільки, застосовуючи дорогі добрива. Хороший результат дає звичайнісінький настій…

19/05/2024 22:56
  • Новини

Погода в Україні на понеділок, 20 травня: не обійдеться без погодних неприємностей

В Україні 20 травня у деяких регіонах очікується сильна хмарність. Завтра більше хмар – у…

19/05/2024 21:59
  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 20 травня

Чи треба очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

19/05/2024 20:55
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 20 по 26 травня

У цей період зірки рекомендують подумати про цілі, які давно хотіли реалізувати. На обрії новий…

19/05/2024 19:42
  • Статті

Яка гімнастика допоможе при захворюваннях серцево-судинної системи

Систематичні заняття лікувальною гімнастикою за спеціальною методикою для людей похилого віку допоможуть зберегти здоров'я серця,…

19/05/2024 18:46
  • Статті

Від Воскресіння до Вознесіння – як провести 40 днів: що можна, а що не слід робити у цей період

Світле Христове Воскресіння – настільки значуща подія, що святкується сорок днів поспіль. Саме стільки Спаситель…

19/05/2024 17:48