Статті

Чорнобильцям з 1 грудня перерахують пенсії з інвалідності: що зміниться і як вибрати найкращий варіант

«У грудні чорнобильцям мають зробити перерахунок пенсій. Він буде автоматичним чи потрібно йти до Пенсійного фонду і писати заяву?

Сергій, м. Полтава»

Зріс показник середньої зарплати

Справді, з 1 грудня набувають чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року. Зміни було прописано заздалегідь – у Постанові №1307 від 9 грудня 2021 року.

Зокрема, передбачено зміну у формулі розрахунку пенсії за інвалідністю. Йдеться про осучаснення розміру заробітної плати. Протягом довгих років у формулу розрахунку чорнобильських пенсій підставляли середню заробітну плату по країні за 2006 рік (928,81 гривні). Хоча надалі її трохи індексували, але такий стан справ, м’яко кажучи, застарів. Тепер у формулу підставлятимуть ту саму середню зарплату, що й решті пенсіонерів, які вийшли на пенсію на загальних засадах до 2018 року.

Попереднє осучаснення пенсій, призначених за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відбулося у жовтні 2017 року. З того часу більшості пенсіонерів при обчисленні пенсій враховують середню зарплату по країні за 2014-2016 роки. Спочатку це було 3764,40 гривні. А після кількох етапів індексації відповідна сума з 1 березня 2022 року становить 6186,32 гривні. Ось тепер цей оновлений показник також мають підставляти і у формулу розрахунку чорнобильських пенсій замість того, що був у кілька разів меншим.

Повинні вибрати найкращий варіант

Формула розрахунку таких пенсій досить громіздка. Вона залежить від розміру зарплати у зоні відчуження, від середньої зарплати по країні, і навіть від рівня втрати працездатності. Тепер один із параметрів має значно зрости.

Скількох людей торкнеться перерахунок з 1 грудня, сказати поки що складно. Як це позначиться на кожному пенсіонерові, потрібно прораховувати індивідуально. Справа в тому, що останніми роками багато які чорнобильці перейшли на обчислення пенсії з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної зарплати.

Також з минулого року ліквідаторам підняли рівень мінімальних пенсій. Наприклад, при першій групі інвалідності загальний розмір пенсії не може бути нижчим за 100% середньої зарплати по Україні за минулий рік. Так, середня зарплата в країні, яка враховується при обчисленні пенсій, за 2021 рік становить 12 993,56 гривні. Можливо, у деяких випадках перерахована пенсія не перекриє зазначену суму, тобто нічого не зміниться.

Зрештою, Кабінет Міністрів дав завдання Пенсійному фонду в кожному конкретному випадку прорахувати найвигідніший варіант. У будь-якому разі перерахунок пенсії має відбутися автоматично, тобто звертатися до Пенсійного фонду для цього не потрібно.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Новое на сайте

  • Новини

Так курячі яйця їсти не можна – небезпечно для здоров’я: не нехтуйте цими правилами

Яйця вважаються корисним продуктом, але є обмеження, які слід знати кожному. Інакше – без візиту…

18/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на неділю: де чекати грозових опадів 19 травня

Погода в неділю 19 травня буде не такою вже спекотною. У деяких регіонах пройдуть дощі…

18/05/2024 21:47
  • Новини

Магнітні бурі на неділю: який рівень сонячного впливу спіткає нас 19 травня

У вихідні не очікується зниження сонячної активності. Імовірність магнітних бур може зрости до 25%.

18/05/2024 21:10
  • Новини

Фарбування волосся в домашніх умовах: 5 помилок, які можуть зіпсувати результат

Домашнє фарбування, зроблене якісно й акуратно, не поступиться зробленому в салоні. Однак у домашніх умовах…

18/05/2024 20:55
  • Новини

Побутова хімія не знадобиться: прості способи легко помити вікна без розводів

Кожна господиня стикається з проблемою під час миття вікон - на склі залишаються розводи. Однак…

18/05/2024 19:26
  • Новини

Скільки доведеться заплатити за перебування в будинку для літніх людей – ціни та умови

Оформити літню людину в будинок для літніх людей не так уже й складно. У цьому…

18/05/2024 18:42