Гарбузи, що визріли, переносять у тепле приміщення і спочатку витримують там 10-15 днів. Більше тривале зберігання може призвести до погіршення якості насіння, а то й проростання їх у м’якоті овочів.
Потім насіння витягають, ретельно очищають, вибраковують підгнилі, запліснівлі і зламані. Промивати посадковий матеріал у воді не рекомендується. Насіння викладають в один шар на полотняній тканині або папері і просушують на сонячному підвіконні або просто в теплому сухому приміщенні.
Потрібно мати на увазі, що гарбузові культури легко перезапилюються. Якщо ви вирощували поряд кілька сортів, зібране насіння може нести змішані гени, тобто результат їх посіву буде непередбачуваним. Тому краще купувати насіння у перевіреного виробника.
Якщо ж ви все-таки вирішили заготовити насіння самостійно, врахуйте:
Навесні перед посадкою обов’язково проводять протруювання – обробку насіння проти збудників грибкових захворювань.
Популярність переказів з картки на картку пояснюється зручністю і простотою: надіслати гроші зі смартфона можна…
Гуманітарна організація підтримує українські сім'ї у важкий воєнний час і надає їм матеріальну допомогу. Про…
25 квітня у Верховній Раді ухвалили пенсійний законопроєкт №9453. Про що йдеться в новому законі…
Росія вночі запустила по Україні ракети і безпілотники. Українські воїни активними діями завдають окупаційним військам…
Благодійна організація допомагає українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у вигляді…
4 травня в Україні відзначають Міжнародний день пожежників. Православні вшановують пам'ять мучениці Пелагії та Велику…