П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк житимемо найближчим часом і чого чекати пенсіонерам - розповіла міністр соцполітики...

Як житимемо найближчим часом і чого чекати пенсіонерам – розповіла міністр соцполітики Оксана Жолнович

Этот материал также доступен на русском языке
У цей непростий для нашої країни період пенсіонери продовжують отримувати пенсії, переселенці – допомогу на проживання, мешканці визволених територій – підтримуючі виплати, малозабезпечені та безробітні – відповідні виплати.

Але припинення військових дій і стабілізація економіки, як прогнозують експерти, швидко не відбудуться. Чи зможуть і далі виплачувати пенсії та грошову допомогу, вже не кажучи про якісь підвищення? Про роботу у сфері соціального забезпечення та підтримку соціально незахищених людей розповіла міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Чи слід очікувати затримання пенсій та соціальних виплат?

Усі платежі Мінсоцполітики передає до Держказначейства, і розподіл коштів за рахунками одержувачів відбувається саме там. На сьогоднішній день війна вносить свої корективи: існує так звана конкуренція платіжок. Якщо одночасно приходять платіжки від ЗСУ та Мінсоцполітики, то першою опрацюють платіжку ЗСУ. А соціальні виплати – на другому місці.

Як правило, затримки через Казначейство незначні й переважно технічні, уточнює Оксана Жолнович. Міністр упевнена, що якщо вдалося забезпечити соціальні виплати на початку війни, то тепер усі пенсії та соцдопомога теж виплачуватимуться вчасно.

Також реалізуються заздалегідь намічені плани. Це встановлення з 1 жовтня так званої вікової надбавки людям 70-75 років у розмірі 300 гривень. І зростання пенсії з 1 грудня для непрацюючих пенсіонерів, які досягли 65 років. За наявності 30 років стажу у жінок і 35 років у чоловіків мінімальна пенсія зросте до трьох тисяч гривень.

Чи будуть якісь підвищення наступного року?

У Держбюджеті-2023 на першому місці, як і зараз, витрати на військові потреби (50% бюджету), потім – соціальні виплати (35% бюджету). Усі основні напрями та види грошової допомоги закладені до бюджету. Але суттєвого зростання пенсій та соціальних виплат не буде. Вони по суті заморожуються лише на рівні прожиткового мінімуму.

Прожитковий мінімум зросте з 1 грудня цього року: для непрацездатних – з 2027 до 2093 гривень. Таким він буде весь наступний рік, а отже мінімальна пенсія становитиме 2093 гривні. Але щоб якось покращити становище пенсіонерів, у березні планується провести індексацію пенсій з урахуванням зростання інфляції та середньої зарплати.

Крім того, планується збільшити рівень соціального забезпечення для людей, які опинилися у скрутній ситуації. Це стосується тих, хто не може працювати з об’єктивних причин. Допомога буде адресною і планують її розраховувати, не прив’язуючись до розміру прожиткового мінімуму. Щоправда, це тільки проект і як саме це відбуватиметься поки що невідомо.

Коли прожитковий мінімум стане реальним?

Влітку цього року Оксана Жолнович визнала, що реальний прожитковий мінімум в Україні у 2,6 раза більший за фактичний. Але, на жаль, змінити його зараз неможливо. Потрібно вносити зміни до законодавства. Адже до прожиткового мінімуму прив’язана велика кількість штрафів та адміністративних платежів. Підняти їх зараз теж неможливо – це нашкодить бізнесу або буде економічно недоцільним.

Міністерство працює над більш простим механізмом, метою якого є підтримка людини у скрутний період і можливість стати економічно самостійною.

Як меценати допоможуть пенсіонерам?

У Мінсоцполітики розробили цікавий законопроект щодо підтримки пенсіонерів. Його вже ухвалили у першому читанні. Проект полягає у залученні коштів меценатів, що дозволить адресно підтримувати людей похилого віку з невеликими пенсіями.

Жодних обмежень щодо перерахування сум законопроект не встановлює. При цьому 70% пожертвуваної суми піде конкретному пенсіонеру, якого обере меценат (за віком, стажем, розміром доходу, соціальним статусом), а 30% – буде направлено на загальний рахунок для підвищення пенсій іншим.

Малозабезпечених пенсіонерів у нас близько 4,7 мільйона людей. І у Мінсоцполітики сподіваються коштом меценатів допомогти усім. Ініціатива, звісно, нова і несподівана, але якщо вона дасть результат – пенсіонери лише виграють.

По субсидію – до Пенсійного фонду

Управління соціального захисту передали свої функції щодо призначення та виплати субсидій та пільг до органів Пенсійного фонду України (ПФУ). ПФУ має реєстри, які містять величезний обсяг даних. Це одна точка обміну інформацією, а не 700, як у випадку із управліннями соцзахисту. Система ПФУ дозволяє оперативніше перевірити заявку і спрямувати кошти на рахунок тієї чи іншої людини. Цей шлях набагато коротший, а отже, люди швидше отримають гроші.

З 1 жовтня Пенсійний фонд лише виплачує субсидії та пільги, які були призначені управліннями соціального захисту. З 1 грудня Фонд не лише виплачуватиме, а й призначатиме субсидії та пільги.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні