Рис ділиться за рівнем переробки: із зовнішньою оболонкою, бурий або коричневий, шліфований, полірований, подрібнений, а також на висівки та борошно.
Рис містить не так багато білка, але це білок вищої якості. У цьому злаку дуже багато крохмалю, амінокислот та вітамінів, але вони містяться лише у оболонці зерна. Отже, купуючи в магазині очищений, а тим більше шліфований рис, ми позбавляємо себе найкорисніших елементів. Тому для оздоровчих цілей краще застосовувати лише цілісний, або бурий, рис.
Якщо у вас немає бурого рису, ви можете зварити рисову кашу зі звичайного, додавши добре підсушені і перемелені в кавомолці пшеничні висівки. На 1 склянку рису йде 1/3 склянки висівок. Така добавка збагатить рис мікроелементами та вітамінами.
У процесі варіння рису утворюється білково-крохмальний слиз, який дуже слабко подразнює кишечник і дуже швидко з нього виводиться. Тому рисові каші та рисовий відвар корисні для шлунку: рис зварений з молоком, очищає кишечник, допомагає при виразці, спайкових процесах.
Рисовий відвар, змішаний з бобовим або соєвим відваром, використовують при бронхіті та бронхіальній астмі.
Рисовий відвар з м’ятою та цибулею використовують як потогінний, антитоксичний та жарознижувальний засіб при ангіні, грипі та пневмонії.
Рис заспокійливо діє на мозок та нервову систему, а також корисний при хворобах нирок та сечового міхура.
При забитих місцях або вивихах на хворі місця накладають компреси із завареного рисового борошна з оцтом.
ПРОТИПОКАЗАНИЙ РИС при запорах, ожирінні, кольках.
При відкладенні солей, остеохондрозі, ревматизмі та артриті використовують рисовий квас. На 1 літр холодної відстояної води взяти 4 столові ложки рису, 3 столові ложки цукру і 5 штук родзинок, краще темних. Настоювати 4 дні. Процідити і вживати по половині склянки натще, вдень і на ніч. Зберігати у холодильнику. Курс – 2-3 місяці.
Багато хто вважає, що англійську мову найкраще починати вивчати з дитинства. Проте дорослі учні часто…
У вересні в Білорусі відбулися військові навчання «Захід-2025», які загострили увагу до так званого Сувальського…
Хочеться чогось смачного та ситного без зайвої метушні? Спробуйте картоплю, фаршировану м'ясом та яйцями! Ця…
Закон стоїть на боці ветеранів. Розповідаємо, що робити, якщо вам відмовили у пільзі.
Держава запускає нову форму підтримки – базову соцдопомогу. Розповідаємо, куди звертатися та як правильно оформити…
З 1 жовтня в Україні набувають чинності нові правила карткових платежів. Українці побачать більше деталей…