Статті

Віспа мавп: що треба знати про вірус?

Як передається хвороба і якими є заходи профілактики, роз’яснює Міністерство охорони здоров’я України.

Коли і де з’явилося захворювання?

Віспу мавп вперше виявили у ХІХ столітті. Потім про неї згадували у 1958 році в Копенгагені – віспу помітили у мавп, привезених із Сінгапуру. Перше зараження людини сталося 1970 року в Конго. Тривалий час віспа мавп залишалася хворобою країн Африки. І лише 2003 року нею вперше заразилися поза Африканським континентом – інфікованого виявили у США.

Вважалося, що ця хвороба не особливо заразна і ризик епідемії невеликий. Тому цього року перший спалах захворювання застав медиків зненацька. Вірус почали фіксувати по всій Європі, США, Канаді, Австралії.

А що у нас відбувається?

Нещодавно в Україні також було виявлено поодинокі випадки захворювання на віспу мавп. У МОЗ закликають не панікувати, але й не займатися самолікуванням. І за будь-якого, нехай навіть на перший погляд незначного висипу, звертатися до свого лікаря. Адже пацієнти з симптомами віспи мавп повинні негайно піти на самоізоляцію, щоб не наражати оточуючих на небезпеку зараження.

Як протікає і яким шляхом передається вірус?

Віспа мавп – це вірусне захворювання. Протікає воно набагато легше, ніж натуральна віспа. Хоча іноді може призвести і до смерті. За наявною на сьогоднішній день інформацією, ймовірність передачі цієї хвороби від людини до людини невелика. Інфікування відбувається лише внаслідок прямого контакту з кров’ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою оболонкою інфікованих людей або тварин.

До найбільшого ризику зараження схильні члени однієї сім’ї, а також медичні працівники – при недостатньому дотриманні правил контакту з пацієнтом. Також інфікування може відбуватися через плаценту.

Скільки триває інкубаційний період?

Інкубаційний період – від часу інфікування до появи симптомів – зазвичай триває від 6 до 16 днів. Але також він може коливатися у проміжку від п’яти до двадцяти одного дня.

Які перші симптоми?

У період проникнення вірусу в організм віспа мавп супроводжується лихоманкою, сильним головним болем і слабкістю, збільшенням лімфатичних вузлів, болем у спині та м’язах. Такі симптоми можуть тривати до п’яти днів. Потім з’являється висип. У 95% випадків він виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла. У 75% випадків – на долонях та ступнях. До повного зникнення кірочок, що виникають в результаті висипу, може минути три тижні.

Як діагностують віспу мавп?

Рекомендованим методом діагностики залишається ПЛР-тестування. Для цього досліджується вміст або покриви висипу.

Які методи захисту існують?

Слід уникати тісних контактів з інфікованими. А також – ретельно мити руки. Високоефективною профілактикою віспи мавп є раніше зроблена вакцинація від натуральної віспи. А ось спеціального лікування або вакцини проти віспи мавп у широкому доступі поки що немає.

Підготовлено за інформацією прес-служби МОЗ України

Новое на сайте

  • Новини

Ароматний лимонний пиріг із глазур’ю – чудове частування для затишного чаювання

Цей пиріг має дуже ніжну текстуру, він вологий і в міру солодкий. Випічка добре смакує…

18/05/2024 13:02
  • Новини

Багато водіїв порушують це правило: поліція нагадала, за що можна втратити 510 гривень

Під час керування автомобілем потрібно дотримуватися встановлених правил, адже інакше доведеться не тільки наражати себе…

18/05/2024 11:38
  • Новини

Грози та інші кліматичні події: синоптики попереджають про аномальну погоду влітку

Метеоролог попереджає, що проведені розрахунки для кожного місяця і для сезону загалом, вказують на прогнозовані…

18/05/2024 10:28
  • Новини

Благодійний фонд пропонує продуктову допомогу – як подати на неї заявку

Багато представників бізнесу допомагають українцям, які опинилися в скрутному становищі через війну. Допомога надається у…

18/05/2024 09:25
  • Гроші

Відкрито реєстрацію на отримання двох видів фінансової допомоги – як подати заявку

Триває підтримка українців у важкий воєнний час. Допомога надається у формі грошових виплат. Розповідаємо в…

18/05/2024 08:35
  • Новини

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Несподівана історія – Пенсійний фонд визнав свою помилку і почав повертати гроші пенсіонерам і робити…

18/05/2024 07:29