Статті

Як перевірити якість меду при покупці та в домашніх умовах

Найчастіше недобросовісні продавці пропонують незрілий, грітий або розведений мед.

Незрілий мед

У незрілому меді міститься багато вологи. Таким він виходить тому, що його відкачують із вуликів наперед, до дозрівання. Всі корисні речовини в ньому залишаються, але вже через один-два місяці зберігання він починає пінитися, бродити і закисати. Він не має характерної структури, у нього немає неповторного смаку, в ароматі немає приємних відтінків запаху воску. Недозрілий мед дуже плинний, його не слід купувати.

Грітий мед

Щоб надати меду, що зацукрився, рідкої консистенції, в осінньо-зимовий період його підігрівають. При нагріванні меду вище 60 градусів у ньому руйнується багато ферментів, і він втрачає свої лікувальні якості.

Розведений мед

У мед можуть додати цукор або крохмаль, щоб він став густішим і його було більше.

Як перевірити якість при покупці?

За запахом. Перша ознака натуральності меду – це запах. Якщо мед не пахне – натуральність можна ставити під сумнів.

За бульбашками. Визначити незрілий мед, крім очевидної текучої консистенції, можна за появою при помішуванні бульбашок від бродіння. Також товар, що забродив, видає кислуватий запах і присмак спирту.

За вагою. Вважають, що вага одного літра меду мусить становити не менше 1,4 кг. Якщо у продукті забагато води, то його вага відповідно зменшиться.

За допомогою паперу. На аркуші паперу крапля натурального меду мусить залишитися пружною. Незрілий через підвищену вологу розтечеться по поверхні, утворюючи мокрий слід.

Тест із хлібом. Перевірити продукт на надлишок води можна за допомогою хліба. Шматок хліба опустити у невелику посудину з медом приблизно на 10 хвилин. У якісному меді хліб затвердіє. У підробленому – розм’якне, вбираючи надлишок води.

Виявляємо грітий мед. Відрізнити грітий мед можна за характерними склоподібними нитками. Якщо його зачерпнути, він залишить по собі нескінченний шлейф склоподібних ниток, зняти які буває досить складно.

І ПАМ’ЯТАЙТЕ ГОЛОВНЕ – вже починаючи з жовтня, рідким і прозорим можуть залишатися лише чистий каштановий і чистий акацієвий (травневий) мед. Решта сортів меду до цього часу вже мають зацукруватися.

Метки: мед перевірка якість

Новое на сайте

  • Статті

Ефективне видалення відходів: вибір та ціни на насоси для септиків та вигрібних ям

Якщо ви є власником ферми або мешкаєте у приватному будинку, правильне видалення відходів є важливою…

06/05/2024 23:23
  • Новини

Незвичайний та цікавий сусід для томатів: посадіть поряд цю рослину і забудете про шкідників

Помідори часто страждають від різних шкідників та хвороб, які заважають овочеводам зібрати добрий урожай. Але…

06/05/2024 22:54
  • Новини

Погода в Україні на вівторок, 7 травня

7 травня очікуються дощі на Вінниччині, у західних та північних областях, на решті території країни…

06/05/2024 22:18
  • Новини

Магнітні бурі на вівторок, 7 травня

Чи варто очікувати цього дня геомагнітних хвилювань?

06/05/2024 21:43
  • Статті

Зміцнити серце та врятуватися від нападів стенокардії допомагає особливий відвар трав

Серцево-судинні захворювання є однією з провідних причин смерті у багатьох країнах світу. І тому важливо…

06/05/2024 20:59
  • Статті

Лікування дарами природи: акація біла – відмінний медонос та універсальний лікарський засіб

Біла акація (робінія звичайна) - листопадне, до 35 м заввишки дерево родини бобових. Цвіте у…

06/05/2024 19:40